JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 27.05.2009, 10:53
McFly
Guest
 
Posts: n/a
Default Problem z uruchomieniem jDownloader

No a więc tak. Wszystko zawsze było ok. jDownloader super ściągał pliki aż do dziś. Rano wyskoczyło mi czy aktualizować program. Oczywiście zgodziłem się na akutalizację. Przebiegła pomyślnie, lecz gdy próbuję uruchomić teraz program wszystko zatrzymuje się na tym okienku:


Mimo, że czekam 10, 15, 20 minut dalej wyświetla się tylko to okienko i nic się nie dzieje.

W czym leży problem? Aktualizował ktoś dzisiaj jdownloader'a? Macie też taki problem? Proszę o pomoc.

PS. Witam na forum
Reply With Quote
  #2  
Old 27.05.2009, 11:23
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Witaj na forum!

Proponuję uruchomić JDownloadera z wiersza poleceń komendą java -Xmx512m -jar "ścieżka/do/jdownloader.jar" -debug i sprawdzić co zostanie wyświetlone w wierszu poleceń - to będzie wskazówka, z czym JD ma problem. Możesz wkleić wyświetlone informacje na forum, pomożemy w analizie.

Last edited by djuzi; 27.05.2009 at 12:39.
Reply With Quote
  #3  
Old 27.05.2009, 11:40
McFly
Guest
 
Posts: n/a
Default

Chyba jest jakiś błąd w tej komendzie. Podmieniam moją ścieżkę i nic się nie uruchamia.

(ścieżka do mojego jdownloadera "C:\Documents and Settings\User\Pulpit\jdownloader\JDownloader.jar")
Reply With Quote
  #4  
Old 27.05.2009, 12:01
tom70's Avatar
tom70 tom70 is offline
Fibre Channel User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Polska
Posts: 123
Default

U mnie wystarczyło zrobić restart kompa i pomogło .
Reply With Quote
  #5  
Old 27.05.2009, 12:39
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Racja, była pomyłka w komendzie - już poprawiłem.
Reply With Quote
  #6  
Old 27.05.2009, 13:17
McFly
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ja restartowałem kompa i nic.
Na starszej wersji normalnie ściaga i się włącza.

Tutaj prosze wykazało coś takiego:
Reply With Quote
  #7  
Old 27.05.2009, 13:22
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Zrób kopię zapasową folderu, następnie usuń zawartość katalogu /config/ (znajduje się on w katalogu instalacyjnym JD), a potem ponownie uruchom JD z wiersza poleceń.
Reply With Quote
  #8  
Old 27.05.2009, 15:29
McFly
Guest
 
Posts: n/a
Default

Wciąż to samo. Screen po usunięciu
Reply With Quote
  #9  
Old 27.05.2009, 19:50
McFly
Guest
 
Posts: n/a
Default

Przepraszam że post pod postem ale już jest ok. Aktualizacja musiała przebiec jednak z jakimiś problemami, ponieważ pobrałem JD z innej strony - paczkę od kogoś i działa.

Przepraszam za problem i jednocześnie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 03:03.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.