JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 13.04.2015, 18:18
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default Co to jest plik PORT?

Co to jest plik port?

Code:
JD2.port
ważny plik czy nie?
Reply With Quote
  #2  
Old 13.04.2015, 19:22
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Skoro go aplikacja tworzy to jest ważny.
Plik przechowuje nr portu, wykorzystywany (wraz z semaforem czyli plikiem jd2.lock) przy sprawdzaniu instancyjności aplikacji.
Reply With Quote
  #3  
Old 13.04.2015, 19:32
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

Akurat tworzy i nie tworzy w zależności czy pobiorę instalację normalną czy JAR
Reply With Quote
  #4  
Old 13.04.2015, 19:43
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

No właśnie. Powinien się zawsze tworzyć, bo jak go nie ma, to można odpalić 2 instancję w tym samym katalogu.
Stąd pewnie twoje problemy opisywane w wątku:
https://board.jdownloader.org/showthread.php?t=63397

Swoją drogą po co odpalasz przez bezpośrednie wywołanie JVM? Przecież argumenty (np. -Xmx) można przekazać ustawiają w opcje w JDownloader2.vmoptions
Reply With Quote
  #5  
Old 13.04.2015, 20:28
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

Już instalowałem setki instalacji (ktore były modyfikowane przez jakichś tam ludzi z teamu)ale akurat w ten co pobrałem ze strony nie było pliku "JDownloader2.vmoptions "
Akurat mam instalację "uproszczoną do MINIMUM"
Reply With Quote
  #6  
Old 13.04.2015, 20:47
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Ciekawe... instalowałem (przez webinstallera) 10.04 i jest JDownloader2.vmoptions...
Zainstalowałem przed chwilą przez wersję "Silent Setup" i też jest...

Jak go nie masz to utwórz sobie plik tekstowy a w nim umieść parametry dla JVM np.:
-Xmx1024m

Możesz sprawdzić działanie odpalając JavaVisualVM i sprawdzając argumenty dla procesu jdownloader2.exe
Reply With Quote
  #7  
Old 13.04.2015, 21:31
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

Ja instalowałem po przez niewielki plik JAR, które najpierw umieszczam w dowolnym folderze...


jdownloader2.exe - po co mi ten plik exe jak mogę odpalić przez jar


Po co kombinować z
Quote:
JDownloader2.vmoptions
skoro W 100% DZIAŁA..po przez skrót

Włączanie, Wyłączanie trwa znacznie dłużej niż 5 sekund, zwłaszcza jeśli program używa np. 3-6 GB RAM
Zresztą nie testowałem teraz wydajności, gdyż wczoraj lub dziś została wydana łatka na tą dolegliwość wydajnościową

Last edited by djmakinera; 13.04.2015 at 21:40.
Reply With Quote
  #8  
Old 13.04.2015, 22:37
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by djmakinera View Post
Po co kombinować z skoro W 100% DZIAŁA..po przez skrót
Jak sobie lubisz utrudniać to owszem, nie ma to sensu
Za każdym razem, jak instalujesz w innym miejscu lub przenosisz instalacje, musisz modyfikować skrót, dostosowując do nowej ścieżki.
A plik z opcjami wystarczy przenieść., zresztą modyfikacja pliku tekstowego jest znacznie przyjemniejsza niż komendy dla skrótu.

Po to właśnie jest wrapper (JDownloader2.exe) + pliki .vmoptions (dla wrappera czy też dla aktualizatora), żeby łatwo odpalić JVM.
Reply With Quote
  #9  
Old 13.04.2015, 23:20
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

Już mówiłam, że ten JDownloader2.exe i aktualizacja powoduje problem.
Jiaz mógłby to sprawdzić przez TeamViewer - ale go teraz nie ma. Ja za chwilę wyłączam komputer bo muszę iść spać, żeby rano wstać...
Zobacz, że jest plik PORT w folderze więc o co chodzi z tymi dwoma procesami gdy wykryje nową aktualizacje???


Last edited by djmakinera; 13.04.2015 at 23:34.
Reply With Quote
  #10  
Old 14.04.2015, 00:29
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

99% użytkowników używa JDownloader2.exe, bo nie mają potrzeby uruchamiania JD2 przez bezpośrednie wywoływanie JVM (zresztą większości ta wiedza jest do nieczego niepotrzebna), więc tworzysz jakieś "miejskie legendy" o tym, że wrapper powoduje problemy. Jakoś nikt używający standardowo JD2 (czyli jdownloader2.exe) nie zgłasza problemów, że po aktualizacji ma wiele uruchomionych procesów...

Masz 2 instancje dlatego, że:
a) przy aktualizacji/restarcie - kasowany jest plik .port, ale instancja nie jest zamknięta prawidłowo - proces nadal jest aktywny
2) aktualizator uruchamia aplikację, ta sprawdza, czy są w katalogu głównym pliki .lock i .port - jeśli ich nie ma: aplikacja startuje (i tworzy nowe wersje plików .lock i .port). Jeśli są, to aplikacja/nowa instancja próbuje przekazać parametry do uprzednio uruchomionej instancji a sama kończy działanie.
1|org.jdownloader.update.launcher.SecondLevelLauncher.log 14.04.15 00:15:50 - INFO [ org.jdownloader.update.launcher.SecondLevelLauncher(init) ] -> Single Instance Controller
1|org.jdownloader.update.launcher.SecondLevelLauncher.log 14.04.15 00:15:50 - INFO [ org.jdownloader.update.launcher.SecondLevelLauncher(init) ] -> existing jD instance found!
1|org.jdownloader.update.launcher.SecondLevelLauncher.log 14.04.15 00:15:50 - INFO [ org.jdownloader.update.launcher.SecondLevelLauncher(init) ] -> Send parameters to existing jD instance and exit: [--focus]

Być może przy twoich ustawieniach pamięci dla aplikacji, niezależnie od tego czy jest uruchamiana bezpośrednio czy pośrednio przez jdownloader2.exe problem nadal by występował, ale przyczyną nie jest sam proces aktualizacji a raczej to, że aplikacja nie zakańcza poprawnie swojej pracy.
Reply With Quote
  #11  
Old 14.04.2015, 11:09
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

Spoiler:

Tylko u 1% występował ten błąd :D

... Naprawione przez wiadome kogo

Last edited by djmakinera; 14.04.2015 at 15:31.
Reply With Quote
  #12  
Old 14.04.2015, 16:04
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

W Aplikacji nie za wiele można zrobić z liczbą dojść - w zasadzie tylko jedno wyłączyć całkowicie logi (ok. 200 dojść mniej).
Reply With Quote
  #13  
Old 14.04.2015, 17:47
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

wyłaczenie logów = nie zarejestruje żadnych błędw

a gdzie się wylacza logi całkowicie czy tylko zmniejszone do minimum?

Brzmi ciekawie "0" - jestem bardzo ciekawy jak będzie z wydajnością JD2 gdzie nie będzie rejestrowac "tony logów" :D

Zaraz wypróbuję działanie...


0 - jest równożnaczne, że nie będzie nic zapisywac na dysku co powinno przyłożyć się na mniejsze obciążenie... IO

Last edited by Lram32; 20.11.2015 at 18:31. Reason: merged posts
Reply With Quote
  #14  
Old 14.04.2015, 19:38
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

No to chyba logiczne, że wyłączenie logów wyłącza rejestracje wszystkiego.

Log: Max Log File Size: 0
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 11:37.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.