JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08.02.2012, 13:28
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default Brak uprawnień do zapisywania na dysku

Coś takiego coraz częściej zaczeło mi się pojawiać - nie ma problemu, jeżeli jest tylko ten komunikat, a plik się dalej ściąga, tylko że często dezaktywuje ściąganie (wyszarzenie pozycji).

Sprawdzałem przy podziale na wiele partów jak i z 1 - brak różnicy.
Włączyłem uruchamianie jako administrator - brak różnicy.
Przeniosłem miejsce zapisu pliku na inną partycję - brak różnicy.
Reply With Quote
  #2  
Old 08.02.2012, 13:32
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Najczęściej to problem antywirusa/firewalla.
Postępuj wg instrukcji poniżej pkt. 4d, 4e.

Podobne problemy:
http://board.jdownloader.org/showthread.php?t=34976
http://board.jdownloader.org/showpost.php?p=186250

Last edited by editestowy; 08.02.2012 at 13:39.
Reply With Quote
  #3  
Old 08.02.2012, 14:41
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Javaw i Java dodane (już i tak były wcześniej) do wyjątków firewalla.
Avast - Osłona WWW - zatrzymana; Skanuj ruch sieciowy (HTTP) - wyłączone

Powyłączałem też kilka rzeczy typu
Skanuj dokumenty podczas otwierania
Skanuj pliki podczas zapisywania

sprawia to, że czuję się ciut mniej bezpiecznie

po restarcie programu wszystko działało przez 3-4 minuty po czym ponownie wystąpił ten sam problem

O ile zauważyłem, nie ma przerywania połączeń dopóki nie alt-tabnę z programu
Reply With Quote
  #4  
Old 08.02.2012, 14:47
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Spoiler:
43 08.02.12 14:44:54 - SEVERE [java_downloader] -> Error occured: ERROR_TIMEOUT_REACHED
43 08.02.12 14:44:54 - SEVERE [java_downloader] -> A critical Downloaderror occured. Terminate...
EXCEPTION 43 08.02.12 14:44:54 - SEVERE [java_downloader] -> SEVERE Exception occurred
java.net.SocketTimeoutException: Read timed out
at java.net.SocketInputStream.socketRead0(Native Method)
at java.net.SocketInputStream.read(Unknown Source)
at java.io.BufferedInputStream.fill(Unknown Source)
at java.io.BufferedInputStream.read1(Unknown Source)
at java.io.BufferedInputStream.read(Unknown Source)
at sun.net.**External links are only visible to Support Staff**www.MeteredStream.read(Unknown Source)
at java.io.FilterInputStream.read(Unknown Source)
at sun.net.www.protocol.http.HttpURLConnection$HttpInputStream.read(Unknown Source)
at java.nio.channels.Channels$ReadableByteChannelImpl.read(Unknown Source)
at jd.plugins.download.DownloadInterface$Chunk.download(Unknown Source)
at jd.plugins.download.DownloadInterface$Chunk.run0(Unknown Source)
at jd.plugins.download.DownloadInterface$Chunk.run(Unknown Source)
43 08.02.12 14:44:54 - SEVERE [java_downloader] -> ABBORTED BY USER
43 08.02.12 14:44:54 - FINER [java_downloader] -> Chunk finished 12 36150 bytes

Nie mam pojęcia dlaczego Aborted by user... komunikat w programie jest w tej chwili "Nie połączono" ale ilość ściągniętych danych w dalszym ciągu przyrasta >.<
Reply With Quote
  #5  
Old 08.02.2012, 17:29
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

java.net.SocketTimeoutException: Read timed out
-FV/AV lub za duża liczba jednoczesnych połączeń (nie wytrzymuje np. router).
Ewentualnie sprawdź czy linki działają w przeglądarce.

jD pisze w logach "ABORTED BY USER" bo przyczyna jest zewnętrzna.
Zazwyczaj firewall/AV pozwala na stworzenie reguł(y) wyłącznie dla konkretnej aplikacji - raczej tak bym ustawiał - czyli stworzenie reguły wyłączającej skanowanie ruchu tylko dla procesów javaw.exe i java.exe. Generalnie więc nie wyłączaj całkowicie ale wyłącznie dla procesów Javy (o ile oczywiście twoje oprogramowanie posiada takie możliwości).

http://board.jdownloader.org/attachm...1&d=1324057721 - przykład jak skonfigurować Web Scanner w Avast AV.

Dodatkowo dla Avasta info tu:
http://board.jdownloader.org/showpos...2&postcount=28

>"komunikat w programie jest w tej chwili "Nie połączono" ale ilość ściągniętych danych w dalszym ciągu przyrasta >.<"
- nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Ilość danych na dysku? Sprawdź katalog TMP/TEMP użytkownika/Windows - jeśli przyrasta jego objętość podczas pracy jD to znak, że w ściąganie "miesza się AV/FV" tworząc kopie przed zapisem do katalogu gdzie ściągasz.
Reply With Quote
  #6  
Old 09.02.2012, 11:36
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
- nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Ilość danych na dysku? Sprawdź katalog TMP/TEMP użytkownika/Windows - jeśli przyrasta jego objętość podczas pracy jD to znak, że w ściąganie "miesza się AV/FV" tworząc kopie przed zapisem do katalogu gdzie ściągasz.

to był taki test - włączenie pauzy i zwiększenie limitu prędkości pobierania - anyway widać, co mam na myśli - jest znaczek dezaktywacji pliku; jest informacja o braku uprawnień do zapisu - a pobieranie dalej jest kontynuowane (co widać na pasku pobierania oraz graficznym wykresie) oraz przyrasta ilość pobranych danych - pole z prawej xxx.xx MB/1.21 GB
Reply With Quote
  #7  
Old 09.02.2012, 13:27
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Pause nie przerywa pobierania lecz zmniejsza do domyślnych 10 kB/s.
A status oznacza problemy, przyczyny trzeba szukać w logach i dalej w poprawnym skonfigurowaniu Avasta.
Udało ci się skonfigurować wg opisów z postu #5?
Reply With Quote
  #8  
Old 09.02.2012, 13:40
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Tak, miałem dokładnie takie ustawienia - problem nadal występuje...

Po prawdzie zaczął występować tak naprawdę jak na jakiś czas zmieniłem miejsce logowania i teraz wykorzystywany jest ruter bezprzewodowy/bezobsługowy netii

normalnie jest z kablówki i nie było żadnych problemów - więc może coś z ruterem
Reply With Quote
  #9  
Old 09.02.2012, 13:58
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Hmmm... może trzebaby przejrzeć ustawienia wewnetrznego firewalla w routerze, ewentualnie jego logi... Czy nikt w twojej sieci nie używa np. programów p2p - one potrafią "zabić" inne połączenia.

Potestuj w ten sposób:
uruchom ściąganie np. 4-5 plików jednocześnie w przeglądarce - czy sumaryczna prędkość ściągania odpowiada mniej więcej prędkości twojego łącza, czy nie ma przerw/utraty połączeń itd.

W jD popróbuj z ustawieniami:
Maks. il. poł = 1 (czyli liczba części na jakie jest dzielony plik),
Pobieraj równocześnie = 1 (liczba jednoczesnych połączeń/plików).
Jeśli będzie bez problemów to zwiększ liczbę części/plik, pozostaw liczbę połączeń bez zmian.
Metodą prób może uda się ustawić optymalną liczbę połączeń, dla których łącze działa stabilnie.


====
PS: Czy router to nie przypadkiem Netia Spot?

Last edited by editestowy; 09.02.2012 at 14:01.
Reply With Quote
  #10  
Old 10.02.2012, 22:40
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Tak - Netia Spot
Zabieram się za testowanie reszty
Reply With Quote
  #11  
Old 11.02.2012, 11:49
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Na forum elektroda goście pisali, że mieli problemy ze stabilnością tego routera. Dopiero update firmware pomógł.
Reply With Quote
  #12  
Old 11.02.2012, 14:38
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Mam aktualną wersję firmware 5.4.8.2.45.1.2 z 15 grudnia 2011.
Dodałem komputer do "strefy zdemilitaryzowanej" (DMZ) rutera - nie pomogło.

Na razie doszedłem do tego, że pobieranie 1 pliku z 1 częścią = działa
2 pliki po 1 część = 1 się wyłącza z powodu "braku uprawnień"
Spoiler:
------------------------ Thread: 37 -----------------------
37 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> SEVERE Exception occurred
java.net.SocketException: Connection reset
at java.net.SocketInputStream.read(Unknown Source)
at java.io.BufferedInputStream.read1(Unknown Source)
at java.io.BufferedInputStream.read(Unknown Source)
at sun.net.**External links are only visible to Support Staff**www.MeteredStream.read(Unknown Source)
at java.io.FilterInputStream.read(Unknown Source)
at sun.net.www.protocol.http.HttpURLConnection$HttpInputStream.read(Unknown Source)
at java.nio.channels.Channels$ReadableByteChannelImpl.read(Unknown Source)
at jd.plugins.download.DownloadInterface$Chunk.download(Unknown Source)
at jd.plugins.download.DownloadInterface$Chunk.run0(Unknown Source)
at jd.plugins.download.DownloadInterface$Chunk.run(Unknown Source)
37 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> error occurred while writing to file. Connection reset
37 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> Error occured: ERROR_LOCAL_IO
37 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> A critical Downloaderror occured. Terminate...
37 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> ABBORTED BY USER
37 11.02.12 14:32:13 - FINER [java_downloader] -> Chunk finished 0 2490368 bytes

------------------------ Thread: 36 -----------------------
36 11.02.12 14:32:13 - FINER [java_downloader] -> onCHunksReady
36 11.02.12 14:32:13 - INFO [java_downloader] -> Close connections if the are not closed yet
36 11.02.12 14:32:13 - INFO [java_downloader] -> Closed connection before closing file
36 11.02.12 14:32:13 - INFO [java_downloader] -> Close File. Let AV programs run
36 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> DOWNLOAD INCOMPLETE DUE TO FILESIZECHECK
36 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> Error occured: ERROR_DOWNLOAD_INCOMPLETE
36 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> DOWNLOAD INCOMPLETE DUE TO FILESIZECHECK
36 11.02.12 14:32:13 - SEVERE [java_downloader] -> Error occured: ERROR_DOWNLOAD_INCOMPLETE
36 11.02.12 14:32:13 - WARNING [java_downloader] ->
Error occured- latest: ERROR_LOCAL_IO
00100000001001000000000000000001 <Statuscode
00000000000000000000000000000001 |TODO
00000000000001000000000000000000 |PLUGIN_IN_PROGRESS
00000000001000000000000000000000 |ERROR_LOCAL_IO
00100000000000000000000000000000 |PLUGIN_ACTIVE
StatusText: Bezczynny
ErrorMessage: Brak uprawnień do zapisywania na dysku
Reply With Quote
  #13  
Old 11.02.2012, 18:28
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

java.net.SocketException: Connection reset - dalej to samo - zrywanie połączenia - AV lub router.
Jeszcze jest jedna możliwość - jeżeli uruchamiasz i zapisujesz do chronionego przez system katalogu (np. Program Files z podkatalogami) - przenieś jD i katalog zapisu np. do c:\jd, C:\download i potestuj.
Choć nieco martwić może to co napisałeś, że problem pojawił się po zmianie routera...

Nikt inny nie używa w twojej sieci routera?
Może ktoś puszcza torrenty i zabija inne połączenia?
Reply With Quote
  #14  
Old 11.02.2012, 18:36
morgh
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ugh a może to jest problem związany z miejscem, z którego się ściąga?
Turbobit - same problemy
Netload - żadnych kłopotów, plik podzielony na 3 części
Reply With Quote
  #15  
Old 11.02.2012, 19:17
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

To możliwe - mam sporo informacji, że z Turbobit często są problemy z uruchomieniem downloadu - nawet w przeglądarce - kłopoty z połączeniem, kłopoty z weryfikacją dostępności pliku na serwerze, narzekania na fatalną predkość dla kont Premium etc.
Być może jakość połączenia z tym serwisem skutkuje częstymi zrywaniami.
Reply With Quote
  #16  
Old 18.02.2012, 18:10
jedrzejk
Guest
 
Posts: n/a
Default

Panowie, niestety szkoda zachodu na wszystkie kroki które radziliście, ad. upgradu fw routera, zmiany ilości połączeń, etc.

Sprawa jest bardzo prosta i przykra dla Właścicieli kont na Turbobit.net:
Serwis ten obecnie wogóle nie wytrzymuje obciążenia zw. z nagłym przyrostem użytkowników po zamknięciu wiadomych innych serwisów.

Błędy z połączeniami mam i ja używając JDownloadera, oraz innych programów tego typu.
Zrywa nawet bezpośrednie ściąganie z przeglądarki.
Problem nasila się lawino w ciągu ostatnich dni.
Kupiłem konto na tym nieszczęsnym serwisie pod koniec stycznia.
Jakiś tydzień jeszcze szło używać, ale teraz to tragedia.

Od razu mówię co zaobserwowałem: jeśli damy ilość połączeń na 5, nie na 20 to jest szansa, że się ściągnie plik. Ale to ruletka. Przy 20 od razu wywala mi błąd autora wątku.
Gdy jeszcze za starych dobrych czasów używałem na tym samym routerze konta Filesonica na JDown nie było żadnych problemów. Jedno jest pewne >10 połączeń serwer TB odcina usera, i wyskakuje taki błąd.

Turbobit.net jest do d*** i niestety taka jest prawda.
Jedyna rada, pomęczyć się do końca ważności konta i brać w innym serwisie.

Aha, od razu mówię, że komunikat Obsługi tego serwisu z 13.02.2012 to ściema, nic nie odpisują w kwesti dodatkowego przedłużenia konta gratis w zw. z problemami z hostingiem.

Rozmawiałem z jednym z największych Sprzedawcó doładowań na Alledrogo i potwierdził moją teorię: brać inne konto, z tych się wycofuje, bo za dużo skarg ludzi.

:-(

to tyle :-|

Last edited by jedrzejk; 18.02.2012 at 18:20.
Reply With Quote
  #17  
Old 18.02.2012, 18:29
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Jakbyś czytał ten wątek uważnie to zauważyłbyś, że o Turbobit morgh wspomniał dopiero w poście #14. Gdyby napisał wcześniej, że błąd występuje wyłącznie przy downloadzie z tego serwisu - rozwiązanie byłoby o wiele szybsze:
http://board.jdownloader.org/showthread.php?t=35638
O "jakości" usług Turbobit wiemy nie od dziś...
Reply With Quote
  #18  
Old 18.02.2012, 18:36
jedrzejk
Guest
 
Posts: n/a
Default

Słuchaj Szefie, specjalnie się tu zarejestrowałem jak zobaczyłem wątek i że jest o TB. Może nie doczytałem uważnie, że dot. też innych serwisów, ale napisałem czego doświadczyłem przez ostatnie 3 tygodnie. Fakt namieszałem trochę Ale sam rozumiesz, pośpiech, emocje etc. Ja przechodzę do Netloada, nie mam już nerwów do TB. Pasuję.
Reply With Quote
  #19  
Old 18.02.2012, 18:43
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Spoko. Nic się nie stało.
Bardziej chodziło mi o to, żeby pisać więcej informacji przy zgłoszeniach, bo czasami być może niepotrzebnie szukamy różnych przyczyn problemu (w jD, w systemie operacyjnych, sprzęcie etc.) a sam problem bywa prozaiczny i leży gdzie indziej.
Reply With Quote
  #20  
Old 08.05.2012, 13:09
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,294
Default

Ten problem może wystapić także jeśli na dysku(partycji) jest mało miejsca...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 02:43.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.