JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 27.03.2012, 13:59
May
Guest
 
Posts: n/a
Default Jak zdalnie sterować jdowladerem?

Witam
Mam problem z połączeniem zdalnie jdownloadera.
Chce zdalnie sterować Jdowloaderem zainstalowanym na komputerze 1. A obslugiwac go na komputerze 2 lub na telefonie z androidem w programie jwatcher lub jdownloaderrc. Czytałem dużo postów o tym na forum ale nic mi nie wychodzi od 2 godzin :/. Prosiłbym o pomoc krok po kroku co mam robić? Posiadam najnowszego jdownloadera system win xp na kompie 1. Najnowszy jdownloader na kompie 2 z systemem win 7. Komputer 1 łaczy sie z siecia za pomoca routera netii. W przegladarce jak wpisuje na jakimkolwiek komputzerze/telefonie: http:/mojeip:10025/ help nie wlacza sie zadna strona.
Podejrzewam, że musze jakoś skonfigurować router, ale nie wiem co i jak mam konfigurować. Proszę o pomoc osób, które poradziły sobie ze zdalnym sterowaniem.
Reply With Quote
  #2  
Old 27.03.2012, 15:09
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Adres i port komputera, na którym jest włączony jD z uruchomionym Rozszerzeniem: Zdalna Kontrola musi być dostępny publicznie - czy to w twojej sieci czy też na zewnątrz.
Jeśli łączyć się z sieci wewnętrznej to w większości przypadków wystarczy odpowiednio skonfigurować firewall (czy to wbudowany Windows czy inny) umożliwiając transmisję przez domyślny port 10025. Aby sprawdzić czy zdalne sterowanie działa uruchom w przeglądarce na kompie gdzie jest jD: htt p://ip_kompa_z_jD:10025/help

Sprawa nieco komplikuje się jeśli komp jest w sieci wewnętrzej a chcesz łączyć się z kompem w sieci wewnętrznej to musisz:
a) albo umieścić kompa w tzw. strefie zdemilitaryzowanej
b) albo w routerze zrobić przekierowanie tzn. łączysz się z routerem na port A a on przekierowuje ruch na kompa z jD z portem B (A może być równe B ale mogą też być różne).
Nie znając twojego routera trudno mi powiedzieć cokolwiek więcej - w instrukcji zazwyczaj jest to dość jasno wytłumaczone.

Notabene - nieco prostsze w sterowaniu komp --> komp_z_jD jest Rozszerzenie: Interfejs WWW.

Last edited by editestowy; 27.03.2012 at 15:12.
Reply With Quote
  #3  
Old 28.03.2012, 01:06
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

Router to Pirelli P.DG A4000G. Moja siec wyglada tak ze do routera mam po kablu podlaczone 2 komputery. Jeden z tych komputerów podlączonych do tego internetu ma jdowladera, którym chce sterować zdalnie np. w pracy lub u znajomych. Internet ciagne od Netii po kablu telefonicznym. Wole sprawdzone proste rozwiązania wiec tak jak napisałeś skupmy sie na interfejsie www. No to tak: w przegladarce po wpisaniu htt p://ip_kompa_z_jD:10025/help tam gdzie jest JD nie wczytuje mi zadnej strony - nic. Firewall jest caly czas wylaczony. Posiadam zmienne IP przy routerze czyli zapewne nie jest ono publiczne i nie jest stałe.
Nie jestem specem od sieci, ale kilka rzeczy w routerze skonfigurowałem.
Jeżeli chodzi o punkt "a) albo umieścić kompa w tzw. strefie zdemilitaryzowanej" nie wiem co oznacza strefa zdemilitaryzowana i moge się tylko domyslać.
Jeżeli chodzi o punkt "b) albo w routerze zrobić przekierowanie tzn. łączysz się z routerem na port A a on przekierowuje ruch na kompa z jD z portem B (A może być równe B ale mogą też być różne)." To już zupełnie nie wiem o co chodzi i jak wykonać (instrukcja zawiera tylko login i hasło do konfiguracji routera - zadnych innych informacji - interfejs konfiguracji w jezyku angielskim. Zdalne sterowanie nie jest mi niezbedne, ale na pewno by się przydało tymbardziej, że to pomoże w zdalnym sterowaniu innymi aplikacjami - np. Aimp (odtwarzacz) ma możliwość zdalnej obsługi telefonem z androidem, ale również nie udało mi się uruchomić, poniewaz szkopuł również tkwi w braku połączenia z adresem IP.
Ten router to trudny orzech do zgryzienia - próby tworzenia skryptu ponownego połaczenia w jd skonczyły się brakiem rezultatów, ponowne polaczenie za pomocą skryptu *.bat tez nic nie wniosły, pomogł jedynie własnorecznie napisany mały program jako zewnetrzny silnik do ponownego polaczenia.
Poza tematem czy Jdownloader wspiera sciaganie plików z serwisu 5fantastic.pl? Bo wklejajać link do sciagniecia do jdownlader - jd twierdził, że nie znalazł niczego do sciagania mimo że wklejajac ten sam link do okna adresu przeglądarki sciagnalem plik...
Reply With Quote
  #4  
Old 28.03.2012, 09:11
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by May View Post
Router to Pirelli P.DG A4000G. Moja siec wyglada tak ze do routera mam po kablu podlaczone 2 komputery. Jeden z tych komputerów podlączonych do tego internetu ma jdowladera, którym chce sterować zdalnie np. w pracy lub u znajomych. Internet ciagne od Netii po kablu telefonicznym. Wole sprawdzone proste rozwiązania wiec tak jak napisałeś skupmy sie na interfejsie www. No to tak: w przegladarce po wpisaniu htt p://ip_kompa_z_jD:10025/help tam gdzie jest JD nie wczytuje mi zadnej strony - nic. Firewall jest caly czas wylaczony. Posiadam zmienne IP przy routerze czyli zapewne nie jest ono publiczne i nie jest stałe.
Jesteś pewien, że włączyłeś Rozszerzenie: Zdalna Kontrola? Po właczeniu trzeba zrestartować jD i sprawdzić czy działa.
Przykładowo: jeśli komp z jD ma adres: 192.168.1.100 - to w przeglądarce, na tym kompie, wpisanie: htt p://192.168.1.100:10025/help musi wyświetlić informację o komendach. Jeśli nie działa - coś na tym kompie blokuje komunikację.
Netia przydziela zmienny adres IP a więc chcąc połączyć się z zewnątrz do twojego kompa z jD musisz znać bieżący adres twojego routera. Większość routerów posiada możliwość skonfigurowania usługi w której adres IP przypisywany jest do stałej domeny - np. dyndns.org.
Polega to na tym, że tworzysz użytkownika w tym serwisie, wpisujesz informacje o nim do routera (w twoim przypadku po zalogowaniu w panelu routera: DNS -> Dynamic DNS). Router otrzymując od Netii nowy adres - łączy się z serwerem dyndns.org a ten przypisuje twój adres do domeny:
twoj_uzytkownik.dyndns.org - w ten sposób mając zmienny adres masz stałą nazwę opisową dla twojego IP i nie musisz znać bieżącego adresu.


Quote:
Originally Posted by May View Post
Nie jestem specem od sieci, ale kilka rzeczy w routerze skonfigurowałem.
Jeżeli chodzi o punkt "a) albo umieścić kompa w tzw. strefie zdemilitaryzowanej" nie wiem co oznacza strefa zdemilitaryzowana i moge się tylko domyslać.
Jeżeli chodzi o punkt "b) albo w routerze zrobić przekierowanie tzn. łączysz się z routerem na port A a on przekierowuje ruch na kompa z jD z portem B (A może być równe B ale mogą też być różne)." To już zupełnie nie wiem o co chodzi i jak wykonać (instrukcja zawiera tylko login i hasło do konfiguracji routera - zadnych innych informacji - interfejs konfiguracji w jezyku angielskim.
Strefa zdemilitaryzowana (DMZ) pozwala na umieszczenie jednego z kompów z sieci lokalnej niejako na jej zewnątrz - tzn. wszelkie odwołania z sieci zewnętrznej kierowane są bezpośrednio do tego kompa.
W twoim przypadku konfiguruje się to w: NAT -> DMZ Host wpisując adres IP kompa, który ma być "wstawiony" do strefy zdemilitaryzowanej.
Osobiście bardziej polecałbym jednak Port Forwarding (bezpieczeństwo), ze względu na to, że wówczas nie wystawiamy całego kompa "na zewnątrz" a jedynie przekierowujemy z routera dostęp do konkretnych portów:
NAT -> Virtual Servers - wpisujesz opisową nazwę serwera (np. jD), port(y) na routerze, protokół (zazwyczaj podaje się 2 wpisy - osobno dla protokołu TCP i UDP) + adres kompa z jD i port na który należy
kierować dostęp (przykład w instrukcji).
(uwaga: opierałem się na instrukcji: htt p://www.pomagam.net/pliki/PP.DG.A4010G.User.Manual.pdf - powinno być identycznie dla twojego routera)

Quote:
Originally Posted by May View Post
Poza tematem czy Jdownloader wspiera sciaganie plików z serwisu 5fantastic.pl? Bo wklejajać link do sciagniecia do jdownlader - jd twierdził, że nie znalazł niczego do sciagania mimo że wklejajac ten sam link do okna adresu przeglądarki sciagnalem plik...
Nie ma wtyczki dla tego serwisu.
Reply With Quote
  #5  
Old 28.03.2012, 20:50
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Jesteś pewien, że włączyłeś Rozszerzenie: Zdalna Kontrola? Po właczeniu trzeba zrestartować jD i sprawdzić czy działa.
Na pewno włączyłem - włączałem kilka razy dla pewnosci. Resetowałem także kilka razy.
Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Przykładowo: jeśli komp z jD ma adres: 192.168.1.100 - to w przeglądarce, na tym kompie, wpisanie: htt p://192.168.1.100:10025/help musi wyświetlić informację o komendach. Jeśli nie działa - coś na tym kompie blokuje komunikację.
Tak też uczyniłem - za każdym razem pojawia się taki komunikat "Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną 77.255.142.2:10025". W innych przeglądarkach także pojawiają się komunikaty o niemożliwości połączenia. Antywirus i Firewall wyłączony - co jeszcze może blokować komunikacje?
Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Netia przydziela zmienny adres IP a więc chcąc połączyć się z zewnątrz do twojego kompa z jD musisz znać bieżący adres twojego routera. Większość routerów posiada możliwość skonfigurowania usługi w której adres IP przypisywany jest do stałej domeny - np. dyndns.org.
Polega to na tym, że tworzysz użytkownika w tym serwisie, wpisujesz informacje o nim do routera (w twoim przypadku po zalogowaniu w panelu routera: DNS -> Dynamic DNS). Router otrzymując od Netii nowy adres - łączy się z serwerem dyndns.org a ten przypisuje twój adres do domeny:
twoj_uzytkownik.dyndns.org - w ten sposób mając zmienny adres masz stałą nazwę opisową dla twojego IP i nie musisz znać bieżącego adresu.
Dzięki za informacje - na pewno teraz albo w przyszłości się przyda.
Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Strefa zdemilitaryzowana (DMZ) pozwala na umieszczenie jednego z kompów z sieci lokalnej niejako na jej zewnątrz - tzn. wszelkie odwołania z sieci zewnętrznej kierowane są bezpośrednio do tego kompa.
W twoim przypadku konfiguruje się to w: NAT -> DMZ Host wpisując adres IP kompa, który ma być "wstawiony" do strefy zdemilitaryzowanej.
Wolałbym tej opcji nie używać.
Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
NAT -> Virtual Servers - wpisujesz opisową nazwę serwera (np. jD), port(y) na routerze, protokół (zazwyczaj podaje się 2 wpisy - osobno dla protokołu TCP i UDP) + adres kompa z jD i port na który należy
kierować dostęp (przykład w instrukcji).
(uwaga: opierałem się na instrukcji: htt p://www.pomagam.net/pliki/PP.DG.A4010G.User.Manual.pdf - powinno być identycznie dla twojego routera)
Jak uporam się z blokowaniem komunikacji to bede mógł przejsc do tego punktu, ale musiałbym wiedzieć co wypełniać i jak. Tutaj podaje screen z konfiguracji Virtual Servers dla routera:

Last edited by May; 28.03.2012 at 20:55.
Reply With Quote
  #6  
Old 29.03.2012, 18:05
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by May View Post
Na pewno włączyłem - włączałem kilka razy dla pewnosci. Resetowałem także kilka razy.

Tak też uczyniłem - za każdym razem pojawia się taki komunikat "Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną 77.255.142.2:10025". W innych przeglądarkach także pojawiają się komunikaty o niemożliwości połączenia. Antywirus i Firewall wyłączony - co jeszcze może blokować komunikacje?
Z tego co pisałeś jD jest zainstalowany na kompie, który łączysz się poprzez router. Adres jaki ci się pokazuje przeglądarka, świadczy, że nie łączysz się z komputerem na którym jest jD tylko z urządzeniem, które ma adres internetowy: 77... - a w normalnie skonfigurowanej sieci jest to zazwyczaj... router - czyli "bramka" pomiędzy siecią wewnętrzną a zewnętrzną.
Twój komputer w sieci wewnętrznej posiada adres rozpoczynający się od 10.* lub 192.168.1.* (tzw. adres intranetowy) - jego adres możesz sprawdzić wykonując NA NIM polecenie (z linii komend): ipconfig
(przypuszczam, że będzie to adres z zakresu 192.168.1.* - bo w takim obszarze adresowym jest twój router) - adres będzie w linii: Adres IP
Po sprawdzeniu adresu - na tym samym kompie wykonaj ponownie przez przeglądarke próbę czy rozszerzenie działa wpisujac htt p://adres_w_sieci_wewnętrznej:10025/help
W tej chwili połączenie nie działa, ponieważ podajesz adres zewnętrzyn (routera) a router nie wie o co chodzi i co ma dalej z tym zrobić, więc blokuje to połaczenie nie przekazując żądania do określonego komputera docelowego w sieci wewnętrznej.
Do tego celu służy właśnie Port Forwarding o którym pisałem.

Quote:
Originally Posted by May View Post
Dzięki za informacje - na pewno teraz albo w przyszłości się przyda.
Jeśli będziesz chciał sterować z internetu - to w zasadzie jedyne rozwiązanie pozwalające ominąć zmienny adres IP - bez niego nie będziesz w stanie dowiedzieć się jaki jest twój aktualny adres.

Quote:
Originally Posted by May View Post
Jak uporam się z blokowaniem komunikacji to bede mógł przejsc do tego punktu, ale musiałbym wiedzieć co wypełniać i jak.
Raczej bez poprawnej konfiguracji tego punktu nie uda się wogóle uruchomić zarządzania z zewnątrz.
Zresztą jeśli do routera podepniesz kolejne urządzenie - kompa, telefon etc., które maja działać w sieci wewnętrzej to konfiguracja jest identyczna (choć w sumie ma to jedynie sens gdy np. "server" z jD jest gdzieś w domu a tobie nie chce się podejść do niego i chcesz sterować tabletem siedząc sobie w ogrodzie )
Wpisz tak:
Use service: wybierz ppp0 (najczęściej jest to pierwszy interfejs zdefiniowany w zakładce WAN Services)
Select a service: pozostaw puste - tam do wyboru chyba są jakieś predefiniowane usługi
Server IP Adress:: wpisz adres wewnętrzny kompa, gdzie jest zainstalowany jD z rozszerzeniem Zdalna Kontrola.
Tutaj uwaga: musisz być pewien, że komp te otrzymuje od routera zawsze ten sam adres w sieci wewnętrzej - jeśli jest w niej tylko jedno urządzenie to ok, sprawa komplikuje się, jeśli urządzeń masz więcej i kolejność ich uruchamiania jest dowolna - tzn. pierwszy wolny adres może dostać urządzenie które pierwsze skomunikowało się z routerem itd... wtedy najlepiej na kompie, który ma być "serverem" jD ustawić, że ma on stały adres w sieci wewnętrznej... Na razie zakładamy, że masz w sieci tylko 1 urządzenie a więc ono zawsze "dostanie" od routera ten sam adres IP.
External Port Start: - to port na jakim ma działać zdalne sterowanie - w naszym przypadku domyślny port 10025
External Port End: - puste - komunikujemy się tylko z 1 portem
Protocol: - wybierz TCP
Internal Port Start: - może pozostać puste (wtedy router powinien przyjąć, że ma być taki sam jak port zewnętrzny) lub wpisz: 10025
Internal Port End: - puste
Remote Host: - puste (wówczas przekierowanie powinno zadziałać przy połączeniu z urządzenia zewnętrznego o dowolnym adresie IP) lub też jeśli przykładowo twoj komp2 ma stały, zewnętrzny adres IP to można podać jego adres (oczywiście, jeśli on łączy się za pomocą połączenia ADSL - Netia, Neostrada etc - to wówczas nie ma on stałego adresu).

Dokładnie taką samą konfigurację wykonujesz dla protokołu UDP - czyli w efekcie powinny być dwie linie opisujące "server" - jedna dla TCP druga dla UDP.

Po skonfugurowaniu zasada działania jest następująca:
1. Jeśli uruchomiłeś usługę dyndns.org - to łączysz się z zewnątrz na:
htt p://moj_login.dyndns.org:10025...
2. Server dyndns "przekształca" domenę moj_login.dyndns.org na adres IP twojego router
3. Twój router wykrywa, że jest próba połączenia na port 10025 i przekierowuje żądanie na komp, w sieci wewnętrzej, gdzie zainstalowano jD i rozszerzenie: Zdalna Kontrola


W ten sposób konfigurować można dowolne "servery" realizujące jakąś usługę na kompie w sieci wewnętrznej.
Reply With Quote
  #7  
Old 29.03.2012, 22:29
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Po sprawdzeniu adresu - na tym samym kompie wykonaj ponownie przez przeglądarke próbę czy rozszerzenie działa wpisujac htt p://adres_w_sieci_wewnętrznej:10025/help
Działa - po wykonaniu tej czynności wyswietliło mi liste dostepnych komend
Quote:
Originally Posted by editestowy
Większość routerów posiada możliwość skonfigurowania usługi w której adres IP przypisywany jest do stałej domeny - np. dyndns.org.
Polega to na tym, że tworzysz użytkownika w tym serwisie, wpisujesz informacje o nim do routera (w twoim przypadku po zalogowaniu w panelu routera: DNS -> Dynamic DNS). Router otrzymując od Netii nowy adres - łączy się z serwerem dyndns.org a ten przypisuje twój adres do domeny:
twoj_uzytkownik.dyndns.org - w ten sposób mając zmienny adres masz stałą nazwę opisową dla twojego IP i nie musisz znać bieżącego adresu.
Po wpisaniu adresu dyndns.org pokazała się strona dyn.com/dns/ - czy to ten sam serwis? Jest to strona zagraniczna i nie bardzo rozumiem - czy ta usługa jest płatna?
I urodziło się pytanie - czy zdalne sterowanie będzie w jakikolwiek weryfikowane (oprócz podania IP w Remote host) czy to ja steruje, czy może każda osoba w internecie (czyt. osoba, która posiada wiedzę o nazwie mojej domeny) będzie mógła sterować moim jd?

Last edited by May; 30.03.2012 at 00:20.
Reply With Quote
  #8  
Old 30.03.2012, 09:55
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by May View Post
Po wpisaniu adresu dyndns.org pokazała się strona dyn.com/dns/ - czy to ten sam serwis? Jest to strona zagraniczna i nie bardzo rozumiem - czy ta usługa jest płatna?
Niestety obecnie dyn.com jest już płatne dla nowych użytkowników... Ja mam zarejestrowaną domenę prawie 10 lat temu i dla "starych" użytkowników usługa jest darmowa. Tak więc w twoim przypadku pozostaje szukać alternatywnych rozwiązań - choć prawdopodobnie już nie przez router (z tego co piszą w instrukcji to Pirelli to wspomaga on jedynie dyndns i tzo - oba już nie są obecnie darmowe).
Alternatywą może być no-ip.org - rejestrujesz się na stronie, ściągasz damowy programik na windę, instalujesz na kompie (można dodać jako usługe lub do autostartu), wpisujesz swojego użytkownika i hasło, on znajduje twoją bramkę, łączy się z serwerem no-ip a ten wiąże zarejestrowaną domenę w postaci twoj_uzytkownik.no-ip.org z adresem twojej bramki. Wadą jest to, że komp z programikiem musi być włączony (w przeciwieństwie do rozwiązania routerowego, w którym samo włączenie router od razu inicjalizowało cały proces ustalania adresu IP i wiązania go z twoją domeną).

Quote:
Originally Posted by May View Post
I urodziło się pytanie - czy zdalne sterowanie będzie w jakikolwiek weryfikowane (oprócz podania IP w Remote host) czy to ja steruje, czy może każda osoba w internecie (czyt. osoba, która posiada wiedzę o nazwie mojej domeny) będzie mógła sterować moim jd?
Nie, to jest proste sterowanie, bez autentykacji. Ja preferuje Web Interface, z pełną szyfrowaną autentykacją, stąd też zaproponowałem ci wcześniej jego używanie.
Notabene... w nowej wersji jD oba rozszerzenia będą przepisane do nowego API.
Reply With Quote
  #9  
Old 30.03.2012, 11:23
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

okay... to jak skonfigurować i sterować Web Interface? Rozumiem, że i tak muszę skorzystać z no-ip?
Reply With Quote
  #10  
Old 30.03.2012, 12:16
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

http://board.jdownloader.org/showpos...30&postcount=2

Różnica w konfiguracji routera polegać będzie na zmianie portu na takie jakie zdefiniujesz dla tej wtyczki.

Jeśli chcesz skorzystać z sieci zewnętrznej - to jakieś rozwiązanie typu no-ip czy dyndns (w przypadku połaczenia z dynamicznym IP) jest pomocne. Problemu nie ma dla łącz ze stałym IP (choć dla nich też można sobie założyć podobną usługę darmowej domeny - łatwiej jest zapamiętać opisową nazwę niż ciąg cyferek
Oczywiście można sobie zapisać swój aktualny adres IP i np. z zewnątrz łączyć się z usługą wewnątrz twojej sieci kierując żądania na ten adres. Problem pojawia się, jeśli w międzyczasie nastąpi rozłączenie i automatyczne połączenie - mamy zapisany stary adres a tymczasem faktyczny adres naszej bramki (routera) jest już zupełnie inny. Rozwiązania jakie opisuję omijają ten problem, bo software (no-ip) czy też router (dyndns) same troszczą się o to, żeby poinformować odpowiedni serwer o zmianie adresu IP a ten przypisuje opisowej nazwie twojego "serwera"/sieci nowy adres IP.
Oba rozwiązania stosuję (stosowałem) z powodzeniem od wielu lat - no-ip jeszcze w czasach zwykłego modemu, obecnie router korzysta z dyndns (choć jak pisałem pecha mają "nowi" użytkownicy, nie mogąc już korzystać z tego rozwiązania za darmo).
Reply With Quote
  #11  
Old 30.03.2012, 13:38
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

Jak chce skonfigurować Virtual servers to po zastosowaniu wyskakuje taki komunikat:
Reply With Quote
  #12  
Old 30.03.2012, 13:52
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Komunikat bez sensu, po angielskawu, nie po angielsku... - jednym słowem bełkot.
Może mu chodzi o to, że trzeba włączyć algorytmy w zakładce ALG?
Wyświetl też co jest na rozwijalnej liście Select a Service - może po prostu dopasuje się do jednego z istniejących schematów.
Reply With Quote
  #13  
Old 30.03.2012, 15:18
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by editestowy
Może mu chodzi o to, że trzeba włączyć algorytmy w zakładce ALG?
w zakladce ALG wszystko jest włączone
Quote:
Originally Posted by editestowy
Wyświetl też co jest na rozwijalnej liście Select a Service - może po prostu dopasuje się do jednego z istniejących schematów.
na liście Select a Service są różne gry i inne usługi serwerowe. Próbowałem któryś z tych schematów dopasowac lub do nich wpisać dane, ale nic nie dawało. Zostawiajac opcje Select one prosi o wpisanie nazwy - z wpisaniem i bez wpisania w custom service nic nie daje. Przy rozwinieciu listy Protocol jest opcja TCP/UPD po wzieciu jej tez nic nie daje.

Last edited by May; 30.03.2012 at 15:24.
Reply With Quote
  #14  
Old 30.03.2012, 16:12
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Chwila ale co nie działa?
Web Interface czy Remote Control?
Po ustawieniu parametrów w Web Interface trzeba zrestartować jD. Jeśli próbowałeś w przeglądarce i potem zmieniłeś parametry w jD, wyczyść dodatkowo cache przeglądarki.

Sprawdź działanie na tym samym kompie tak jak sprawdzałeś działanie Remote Control. Jeśli zadziała, będziemy mieć pewność, że usługa jest prawidłowo skonfigurowana, w następnym kroku dopiero skonfiguruj router - wg mnie powinno działać Custom - bo to jest właśnie konfigurowanie własne, użytkownika.
Być może trzeba dodatkowo w twoim routerze, ze względu na wewnętrzny firewall otworzyć port na zakładce Port Triggering?
Troche niepokojące jest, że niby konifuguruje sie serwery a tymczasem ze screenów wynika, że możesz tylko jeden adres IP servera podać...

Piszę na podstawie tego jak ustawiałem w swoim routerze i na podstawie instrukcji do podobnego Pirelli, którą znalazłem w necie, więc siłą rzeczy musisz też sam pokombinować.

Możesz spróbować najpierw łatwiejszej rzeczy czyli DMZ, jak zadziała, to będzie wiadomo, że konifuracja routera zadziałała. Potem wyłączyć DMZ i pokombinować z Port Forwarding.
Ale z drugiej strony, na kompie w DMZ to raczej bym jakis firewall postawil.

Last edited by editestowy; 30.03.2012 at 16:18.
Reply With Quote
  #15  
Old 30.03.2012, 17:17
May
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Sprawdź działanie na tym samym kompie tak jak sprawdzałeś działanie Remote Control. Jeśli zadziała, będziemy mieć pewność, że usługa jest prawidłowo skonfigurowana
Interfejs WWW jak i Zdalna kontrola w sieci wewnetrznej działa.

Jak mam wypelnić zakłądke Port Triggering?
Screen:
Reply With Quote
  #16  
Old 30.03.2012, 17:49
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Wpisz oba porty używane dla obu pluginów w Trigger Port Start i Open Port Start (ewentualnie też ten sam port w ...End) i utwórz zapisy dla TCP i UDP chyba, że jest mozliwość jednocześnie dla obu protokołów jednym zapisem.
Czyli powinny powstać max 4 zapisy (kombinacje dla obu portów + obu protokołów) lub też 2 (kombinacja dla obu portów + TCP/UDP gdyby było)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 15:30.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.