JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 15.10.2009, 21:47
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default jaki kupic router (Netia 4MB) łacze TPSA

Witam
przechodze z Neostrady do netii
chciałbym żeby jdownloader działał dalej (teraz mam liveboxa)

jaki router na 100% działa z jdownloaderem i jest w miare prosty i tani?
jedyne wymagania
minimum 2 porty ethernet i wifi (łacznie będą 4 urządzenia 2 po kablu dwa po wifi)

no i oczywiscie na 100% działający z jdownloaderem (tzn robiący restart połaczenia)
Reply With Quote
  #2  
Old 16.10.2009, 11:14
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by sicguy View Post
Witam
przechodze z Neostrady do netii
chciałbym żeby jdownloader działał dalej (teraz mam liveboxa)

jaki router na 100% działa z jdownloaderem i jest w miare prosty i tani?
jedyne wymagania
minimum 2 porty ethernet i wifi (łacznie będą 4 urządzenia 2 po kablu dwa po wifi)

no i oczywiscie na 100% działający z jdownloaderem (tzn robiący restart połaczenia)
Np. Linksys WAG54GS z annex b. taki jak na tej aukcji:
**External links are only visible to Support Staff**>>>KLIK<<<

EDIT:
Łącze będziesz miał na linii TP czy Netii ? A jeśli Netii to ISDN czy analogowe (net24)? Jeśli na linii TP lub analogowej netii to kup z annex A

Last edited by Cichy; 16.10.2009 at 12:20.
Reply With Quote
  #3  
Old 16.10.2009, 12:59
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default

napisalem w topicu
że na łaczu TP'SA

masz ten router i jesteś pewny że działa on z jdownloaderem?
Reply With Quote
  #4  
Old 16.10.2009, 14:15
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Żeby nie było nie jasności mogłeś zatytułować temat "router do netii na łączu TP", a tak musiałem się upewnić żeby źle nie doradzić

Te routery instalowałem u kilku znajomych, zdecydowanie są lepsze od np. Pentagram, po za tym Linksys to klasa sama w sobie.
Co do działania z JD, działa bardzo dobrze, jest nawet na liście "gotowców" w ustawienia>ponowne połączenie>wybierz router.

Ja używam sprzętu z zupełnie innej półki (cenowej), a Ty chciałeś coś dobrego i w miarę taniego i tu według mnie WAG54GS jest idealny. Skoro będziesz miał na linii TP to kupuj z Annex A na allegro znajdziesz bez problemu.

Last edited by Cichy; 16.10.2009 at 14:19.
Reply With Quote
  #5  
Old 16.10.2009, 15:17
slodziutkigrzesio
Guest
 
Posts: n/a
Default

ja mam Dir300 i działa bardzo dobrze a neta mam aster
Reply With Quote
  #6  
Old 16.10.2009, 15:24
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default

no i własnie się dowiedziałem że będę mial annex B (dokładnie BG)

wystarczy jak kupie ten sam router tylko z Annexem B?

nie chce się załadowac w minę i przejśc na net i nie móc sciagac z rapid'a (a po to przechodze do netii żeby miec szybszy i tańszy net)
Reply With Quote
  #7  
Old 16.10.2009, 16:03
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Jeśli tak powiedzieli na infolinii to git, kup z annex b ale najlepiej dogadaj się ze sprzedawcą żebyś w razie co mógł zamienić na a. Dlaczego ? Znajomy miał taką niespodziankę właśnie w netii przechodził do nich i dzwonił pytać czy będzie wpięty w infrastrukturę netii czy zostanie na tp, miła Pani przez tel. poinformowała go że jak najbardziej na ich (netii). Na końcu okazało się że jednak w jego rejonie nie ma jeszcze możliwości wpięcia się do infrastruktury netii (jest ale w planach) musi zostać na Tp. Kumpel dzwonił do gostka z allegro od którego kupował router i ten mu bez problemu wymienił.

@slodziutkigrzesio z sieciami i sprzętem sieciowym mam do czynienia na co dzień wierz mi ten d-link jest słabiutki, nie wiem jaki masz w nim soft (może zmieniałeś na dd-wrt) ale jak chcesz go używać do czegoś więcej niż przeglądania stron to zaczynają się schody (zwiechy itp.).

Last edited by Cichy; 16.10.2009 at 16:16.
Reply With Quote
  #8  
Old 16.10.2009, 19:01
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Cichy (moja ulubiona postać z młodych wilków:P btw)

śliczne dzięki za chęci i pomoc
konsultantka mi powiedziała że będę mial annex B
jednak nie dalem wiary i dodzowniłem się do dziąłu technicznego podałem kolesiowi miasto ulice i wszystko i powiedział mi ze będzie to annex A i pójdzie mi 4mbit/s

ech tak mna kręca w netii
a ja w dodatu jestem chory

więc będzie to jednak annex A

z routerem zrobie tak że kupie go w dniu gdy mi netia podłaczy net
i zrobie to u siebie w miescie i oczywiscie dogadam się z sprzedawca żeby jakby co wymienic lub odpukać jakby cos nie działało (mam dużo nietypowego sprzętu w domu) żeby zwrócic


gwoli ścisłosci
cyz to annex A czy annex B
ten router działa z jdownloaderem bez problemu i robi reconnect na netii (dzieki zmiennemu ip)

dzięki śliczne za pomoc

Last edited by sicguy; 16.10.2009 at 19:06.
Reply With Quote
  #9  
Old 16.10.2009, 20:49
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by sicguy
gwoli ścisłosci
cyz to annex A czy annex B
ten router działa z jdownloaderem bez problemu i robi reconnect na netii (dzieki zmiennemu ip)
Annex nie ma tu nic do rzeczy czy a czy b będzie działać. Małe wyjaśnienie o co biega z annex:
-annex a =linie analogowe (tzw. ADSL over POTS)
-annex b =linie cyfrowe (ADSL over ISDN)
Tak to w telegraficznym skrócie wygląda.

Quote:
ech tak mna kręca w netii
To są uroki rozmów z konsultantami/konsultantkami niby wszystko wiedzą a nic nie wiedzą

Last edited by Cichy; 16.10.2009 at 21:05.
Reply With Quote
  #10  
Old 17.10.2009, 01:11
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default

słuchaj widzę że mogę cię jeszcze spytać o pewną sprawę

poszedłem do znajomego który ma netie i podłaczłem urzadzenie (tuner satelitarny) poprzez karte sieciówke w jego kompie (tuner tez ma karte sieciową a on sie łaczy poprzez modem - jakis stary jeszcze z czasów neostrady go ma)


pytanie jest takie

tuner ten łaczy sie z pewnym serwerem
poszedłem do znajomego z tym tunerem i jak wyżej opisałem jak
tym tunerem połączyłem się bez problemu na jego netii

pytanie czy wpływa to na "parametry ustawienia i w ogółe cąłokształt" jeżeli jest annex A lub annex B w netii

po ludzku jeżeli na netii u znajomego chodził mi tuner to u mnie na netii tez chyba powinien chodzić niezależnie jaki będe mial annex prawda?

chyba net z netii na annexie A nie rózni sie od netu z netii na annexie B

kiedyś miałem innego dostawce i miałem własnie problem z tym tunerem stąd dlatego przeszedłem do neo
a teraz przechodzę do netii (po wczesniejszym sprawdzeniu tego u znajomego)
Reply With Quote
  #11  
Old 17.10.2009, 13:17
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Annex A a B to dwie różne infrastruktury analogowa(tu modem pracuje w paśmie wyższym niż 25kHz) i cyfrowa(tu modem pracuje w paśmie powyżej 138kHz).
Ale żeby nie zanudzać nudnymi sprawami technicznymi powiem tak połączenia z punktu a(od Ciebie) do punku b(np. ten serwer o którym wspominasz) generalnie działają tak samo.

Jeśli chodzi o poprzedniego dostawce i problemy z połączeniem z serwerem (do sha... ?;)) Jeśli była to jakaś sieć osiedlowa admin mógł po blokować porty i stąd problemy. Na nowym routerze co najwyżej przekieruj sobie port na jakim idzie połączenie do serwera (zakładka port forwarding i wpisujesz ip jakie router przydziela tunerowi z DHCP np. 192.168.1.3 i podajesz zakres portów dla jakich przypisujesz to ip)

Last edited by Cichy; 17.10.2009 at 13:20.
Reply With Quote
  #12  
Old 17.10.2009, 14:28
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default

widzę że jesteś kumaty o co chodzi tak do sha...
tyle że tuner jest bardzo egzotyczny i śmiem twierdzić że w naszym kochanym kraju jak używa go jeszcze z 10 osób to będzie dobrze:)

powiem tak na neostradzie...i liveboxie tuner działał
u znajomego który ma netie i pusciłem mu net po siecówce (az specjalnie skrosowany kabel kupiłem:P)
też zadziałał

rozumiem że ja nie mam prawa mieć innego netu w netii niz on ma w netii nawet jeżeli ja bede miał annex B a on Annex A
chociaż z tego co mi mówiono oboje mamy annex A

z routerami i tym tunerem nie miałem nigdy problemu nie musiałem nic przekierowywać czy to był stary D-Link czy Livebox

niestety D-Link sie spalił i przyszedł livebox
a teraz jakis nowy bede musiał kupić

co do annexu A i B dowiedziałem się już jaka jest różnica wczoraj:)

jednak tak jak dobrze to wytłumaczyłeś rozumiem że w samym necie blokowanie portów różnych pakietów itp. nie ma różnicy?

co do poprzedniej mojej sieci to nie żadna osiedlowa
a dosyć duża sieć TOYA

co śmieszne chłopcy technicy z Toyi twierdzili że jedyna różnica miedzy ich netem a neostrada to publiczny adres IP
co logicznie nie ma znaczenia dla tunera gdyż mając router i tak używam wewnętrznego (popraw jeżeli mówię farmazony) jednak znajomy który miał ten tuner i na pewno wiedział więcej od mnie na temat sieci,routerów itp,
powiedział że oni musieli blokować jakieś pakiety i koniec

nic najważniejsze że u znajomego na netii tuner działał
ty poradziłeś mi dobry router który spokojnie zadziała z jdownloaderem i będę mógł spokojnie ściągać z rapid'a

mam nadzieje że jak zmienie na netie to wszystko będzie OK

Last edited by sicguy; 17.10.2009 at 14:31.
Reply With Quote
  #13  
Old 17.10.2009, 14:53
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
z routerami i tym tunerem nie miałem nigdy problemu nie musiałem nic przekierowywać czy to był stary D-Link czy Livebox
Skoro nie musiałeś wcześniej to i teraz nie będziesz musiał.

Quote:
dosyć duża sieć TOYA... co śmieszne chłopcy technicy z Toyi twierdzili że jedyna różnica miedzy ich netem a neostrada to publiczny adres IP
TOYA to sieć kablowa sama budowa takiej sieci wygląda zupełnie inaczej niż TP więc tu już jest różnica między tymi dwoma dostawcami. Po za tym TOYA dzierżawi łącze od TP a więc korzystałeś z linii TP tyle że dostęp tej linii regulowała TOYA, podobna sprawa ma się z netem dostarczanym drogą radiową
Quote:
że jedyna różnica miedzy ich netem a neostrada to publiczny adres IP
jak się domyślam mówiąc o publicznym adresie mieli na myśli TP. Będąc u nich miałeś wewnętrzny i wychodziłeś jednym adresem razem z np. 140-toma innymi osobami A przy okazji byłeś za NATem, znając operatorów sieci kablowych z moich stron ruch w sieci był wycięty do całkowitego minimum i stąd problemy.

Quote:
co logicznie nie ma znaczenia dla tunera gdyż mając router i tak używam wewnętrznego
Mając publiczny/zewnętrzny IP i router używasz wewnętrznego adresu ale tylko w połączeniu lokalnym (np. wymiana danych między kompami wpiętymi do routera czy komunikacja między komputerem/tunerem a routerem).

W uproszczeniu masz router wpisujesz adres strony zapytanie zostaje wysłane do routera po adresie loalnym (np. 192.168.1.1) w routerze NAT (network adress translation) zmienia ten adres lokalny na adres zewnętrzny który dostajesz od usługodawcy (np.217.33.172.11) i tym adresem przedstawiasz się na stronie/serwerze itp.

O korzyściach z posiadania IP zewnętrznego już nie będę pisał bo to chyba zbyteczne

Last edited by Cichy; 17.10.2009 at 14:57.
Reply With Quote
  #14  
Old 17.10.2009, 15:35
sicguy
Guest
 
Posts: n/a
Default

chyba cie obrazilem mówiąc że jestes kumaty...
bo jestes zajebiscie kumaty:)

suma/sumarum

skoro u znajomego tuner chodził na netii
to i u mnie musi chodzic nie patrzac na annex czy to a czy b

a że nie mialem problemów z routerami i teraz z tym linksysem którego doradzileś nie powinienem miec problemów

dodatkowo rozumiem że z jdownloaderem i robieniem reconnectu nie będę mial problemu na netii z tym routerem...

uff...
choroba mnie zmogla i tak jakoś myśle jak na mój stan:)
sliczne dzięki za chęci i zainteresowanie:)
Reply With Quote
  #15  
Old 27.10.2009, 12:45
slodziutkigrzesio
Guest
 
Posts: n/a
Default

slodziutkigrzesio z sieciami i sprzętem sieciowym mam do czynienia na co dzień wierz mi ten d-link jest słabiutki, nie wiem jaki masz w nim soft (może zmieniałeś na dd-wrt) ale jak chcesz go używać do czegoś więcej niż przeglądania stron to zaczynają się schody

cichy ja aktualnie używam neta żeby filmy i gry popierać i na forum dawać i nie mam problemów z nim ani razu się nie popsuł net jest cały czas jedyni problem jaki mam dir300 nie wiem jak zabezpieczyć go żeby inny nie zabierali mi neta i jeszcze nie wiem jak zrobić zeby w laptopie łączyło sie z hasłem a jak jest bez hasła laptop normalnie się łączy z internetem

może masz jakieś porady cichy
Reply With Quote
  #16  
Old 27.10.2009, 13:31
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
nie wiem jak zabezpieczyć go żeby inny nie zabierali mi neta
Sprecyzuj bardziej pytanie.
Jeśli pytasz jak zabezpieczyć wi/fi aby nikt z zewnątrz nie mógł się podłączyć to wiąże się z pytaniem:
Quote:
nie wiem jak zrobić zeby w laptopie łączyło sie z hasłem
Aby nikt nie mógł się podłączyć przez wi/fi (i żebyś musiał podać hasło na laptopie) musisz ustawić w routerze szyfrowanie najlepiej WPA2 (jest na razie względnie bezpieczne).

Jeśli np. masz dwa komputery i chciałbyś aby każdy dostawał określoną prędkość -np. masz łącze 2MB i chcesz dla kompa nr 1 1.5MB a dla kompa nr.1 0.5MB- konfigurujesz w routerze QoS (Quality of Service)
Reply With Quote
  #17  
Old 08.11.2009, 12:30
slodziutkigrzesio
Guest
 
Posts: n/a
Default

dzięki wieczorem popatrzę co i jak
Reply With Quote
  #18  
Old 12.11.2009, 17:32
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Z doświadczenia mogę dodać, że przy wyborze tego typu urządzeń nie warto patrzeć na firmę. Czy urządzenie będzie dobre to z reguły kwestia modelu, a bardzo często indywidualnego egzemplarza. Często okazuje się, że dwie osoby posiadające ten sam model mają zupełnie różne wyniki w użytkowaniu - jednemu działa idealnie i stabilnie, a drugiemu ciągle się wiesza i powoduje różne błędy. To jest właśnie efekt masowej produkcji urzadzeń elektronicznych w Chinach. Dlatego użytkownik powinien według mnie mieć możliwość przetestowania sobie urządzenia bez zobowiązań.
Reply With Quote
  #19  
Old 13.11.2009, 13:19
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by djuzi
Z doświadczenia mogę dodać, że przy wyborze tego typu urządzeń nie warto patrzeć na firmę. Czy urządzenie będzie dobre to z reguły kwestia modelu, a bardzo często indywidualnego egzemplarza. Często okazuje się, że dwie osoby posiadające ten sam model mają zupełnie różne wyniki w użytkowaniu - jednemu działa idealnie i stabilnie, a drugiemu ciągle się wiesza i powoduje różne błędy
Czy nie warto patrzeć na firmę ? Moim zdaniem jednak warto. Przykładem jest choćby Linksys który polecałem w tym temacie. Jest to sprzęt robiony na licencji Cisco a tam nie ma miejsca na wpadki, owszem czasem zdarzy się że jakieś wadliwe urządzenie ale zdarza się to bardzo rzadko, tak jak z resztą każdej firmie
Porównując Linksys do np. TP-LINK powiem tak, osobiście nie trafił mi się jeszcze ani jeden wadliwy Linksys, natomiast TP-LINKów reklamowałem już trochę dlatego tą firmę odradzam każdemu kto o nią pyta.

Podobnie sprawa ma się np. przy sieciach radiowych (wyżej pisałem o xDSL), tutaj zdecydowanie komuś kto potrzebuje sprzęt jedynie do łączenia się z netem, ewentualnie postawienia serwera FTP polecam Blackboxy, są po prostu niezawodne nie miałem jeszcze przypadku żeby Black padł sam z siebie.
A z kolei np. z nanostation od ubiquiti były i są nadal różne przejścia, największą ich wadą były zasilacze które dość szybko (nawet po kilku dniach) padały, teraz dają już inne. Ale dalej pozostaje drugi problem, zdarza się że od tak pada gniazdo LAN.

Quote:
Dlatego użytkownik powinien według mnie mieć możliwość przetestowania sobie urządzenia bez zobowiązań.
Tu się zgodzę powinna być taka możliwość, tylko problemem pozostaje ile taki okres testowy powinien wynosić. Tutaj niestety nie ma reguły kiedy wada urządzenia się "pokaże".
W wypadku gdy dane urządzenie zaczyna nawalać krótko po zakupieniu, zawsze można powołać się na ustawę o o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i oddać sprzęt na niezgodności towaru z umową żądając zwrotu pieniędzy

Last edited by Cichy; 13.11.2009 at 17:37.
Reply With Quote
  #20  
Old 22.11.2009, 17:06
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Quote:
Originally Posted by Cichy View Post
Przykładem jest choćby Linksys który polecałem w tym temacie. Jest to sprzęt robiony na licencji Cisco a tam nie ma miejsca na wpadki, owszem czasem zdarzy się że jakieś wadliwe urządzenie ale zdarza się to bardzo rzadko, tak jak z resztą każdej firmie
Tutaj cię zasmucę, bo Linksys to takie samo Made in China jak inne popularne firmy, tyle, że mają znaczek Cisco, co w tym wypadku jest dużym nieporozumieniem bo to niebo a ziemia.
Quote:
Originally Posted by Cichy View Post
Porównując Linksys do np. TP-LINK powiem tak, osobiście nie trafił mi się jeszcze ani jeden wadliwy Linksys, natomiast TP-LINKów reklamowałem już trochę dlatego tą firmę odradzam każdemu kto o nią pyta.
Ja miałem 5 linksysów i działały kiepsko, kolega miał TP-linka, też działał kiepsko.

Quote:
Originally Posted by Cichy View Post
polecam Blackboxy, są po prostu niezawodne nie miałem jeszcze przypadku żeby Black padł sam z siebie.
Z tym to cuda się działy - nagle niektóre funkcje przestały działać, mimo, że urządzenie się włączało i nie wykrywało żadnych problemów. I nie wynikało to z ustawień, bo one się nie zmieniły.

Quote:
Originally Posted by Cichy View Post
Tu się zgodzę powinna być taka możliwość, tylko problemem pozostaje ile taki okres testowy powinien wynosić.
Jak się nie pojawi od razu, to od tego potem mamy gwarancję lub ustawowe prawo, że w przeciągu 2 lat mamy możliwość odstąpienia od umowy kupna bez konsekwencji, jeśli towar okaże się niesprawny (niezgodny z umową)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 19:43.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.