JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04.03.2016, 21:06
marcin_s marcin_s is offline
Modem User
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 4
Unhappy Problem z rapidu.net

Witam.

Od 2 tygodni nie moge nic pobrac z rapidu.net
Pliki sa dostepne , konto premium wazne , po dodaniu plikow
otrzymuje komunikat wystapil blad .
Przez przegladarke plik moge pobrac.

Log : 04.03.16 20.44.09 <--> 04.03.16 21.01.18 jdlog://8293642995541/

Pozdrawiam ....
Reply With Quote
  #2  
Old 06.03.2016, 08:32
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

To nie jest błąd wtyczki.
Wtyczka korzysta z API dostarczonego przez serwis (_https_://rapidu.net/documentation/api/)

Przy próbie pobrania pliku - serwis zwraca błąd:
{"message":{"error":"errorAccountTemporarilyDisabled"}}
- czyli nie pozwala pobrać, blokując konto.
W dokumentacji nie ma opisanej przyczyny tego błędu, ale wtyczka przechwytuje go - raportując w logu.

Być może jest to błąd w API, lub też z jakiejś przyczyny konto jest blokowane - proszę skontaktować się bezpośrednio z rapidu.
Reply With Quote
  #3  
Old 09.03.2016, 00:04
marcin_s marcin_s is offline
Modem User
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 4
Unhappy

Witam.

Ustaliłem nowe fakty :
mogę pobrać 1 (jeden) plik na 24h przy pomocy JD.Przez stronkę www nie ma problemu , natomiast z pomocą JD tylko 1 plik na dobę.


Czy to pomoże aby coś poprawić / naprawić w JD ?

Pozdrawiam ...
Reply With Quote
  #4  
Old 09.03.2016, 19:12
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Tak jak pisałem, wtyczka w JD korzysta z API serwisu rapidu - komunikat o zablokowaniu konta jest zwracany przy próbie pobrania (zresztą nie za każdym razem) - JD zamiast pliku otrzymuje komunikat.
Przeglądarka nie korzysta z API więc nie otrzymuje wspomnianego komunikatu.

Wniosek jest taki: API wykonuje jakieś dodatkowe sprawdzenie, w wyniku którego konto jest blokowane - ale co dokładnie sprawdza API tego nie wiemy - błąd nie jest opisany w udostępnionej przez serwis dokumentacji.
Należy się skontaktować bezpośrednio z serwisem, przedstawić mu problem i zapytać o przyczynę blokowania konta.

Zmiana wymagałaby przepisania wtyczki, aby nie korzystała z API - raczej nie ma możliwości i nie planowana jest taka przebudowa - API właśnie jest po to, aby wtyczka była niewrażliwa na zmiany w interfejsie wizualnym serwisu etc.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 05:22.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.