JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04.03.2014, 15:17
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,208
Default "SubMenu" oraz szybszy wybór nowego katalogu zapisu

Nie lubię "SubMenu".

Czy jest taka możliwość aby zmniejszyć np. 2-klik na 1-klik?

Np. Często otwieram lub zamykam Overview Panel Visible
W tym wypadku muszę kliknąć na okienko Narzędzia a następnie kliknąć(zaznaczyć) tą opcję - czyli dwu-klik

Często też zmieniam lokalizację zapisu <dla różnych pakietów> ( w niektórzych menedżerach ułatwione jest zadanie - po prostu wybieram zwyczajne automatyczne przewijanie na lokalizacje (czy to ręcznie{wcześniej ustawione} /czy ostatnio wybierane)

a tutaj musze wiele operacji wykonać:
(1)Properties->(2)Set download Directory>(3)Choose new directory
ale są także "niepotrzebne opóżnienia" - ponieważ JD2 czyta dysk/partycje/katalogi (czasem jest to wkurzające bo trzeba "TROCHĘ" poczekać jesli ma się wiele DANYCH na dysku lub w zależności jak dysk jest "zajęty"/ "obciążony") w tym przypadku chcę tylko zaznaczyć wybór (JD2 zapamiętuje ostatnie wybory-prawda?) więc NIE CHCĘ ABY dodatkowo CZYTAŁ KATALOG na HDD...

Last edited by djmakinera; 04.03.2014 at 15:23.
Reply With Quote
  #2  
Old 04.03.2014, 16:08
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

????
Jaki dwuklik?
Ustaw sobie w menu podręcznym na 1 poziomie opcję: "Ustaw Katalog Pobierania"
A za opóźnienia należy winić dysk/system (słaba optymalizacja zapisów/odczytów, cache'owanie - zbyt mała pamięć cache dysku?) - ja w katalogu pobierania mam ok 350 podkatalogów i nie czuję żadnego opóźnienia w otwarciu tej opcji. Podobnie zmieniając katalog, nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
Należy pamiętać, że ostatecznie odwołania do dysku są kierowane przez API systemu operacyjnego - JD (a właściwie Java) tak jak każda aplikacja nie "kontaktuje" się bezpośrednio z dyskiem.
Reply With Quote
  #3  
Old 04.03.2014, 16:21
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,208
Default

Nie dziwię się, że u ciebie to szybciej się odbywa - masz mało katalogów - 350 w porownaniu z moimi to pikuś ^^
74 tysiące folderów - może dać do myślenia...
Cashe - można ustawić na systemach Vista/Server - ale nie na Windows 7

Inne opcje w menu juz ustawiłem

Last edited by djmakinera; 04.03.2014 at 17:00.
Reply With Quote
  #4  
Old 04.03.2014, 18:44
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

No jak robisz backup całego Internetu....:w00t::w00t:
Nie wiem, czy nie prościej byłoby napisać sobie jakiś skrypt, który okresowo przenosiłby te katalogi z domyślnego katalogu pobierania do innego katalogu.
JD jest menadżerem pobierania a nie menadżerem plików więc nie sądzę, aby developerzy specjalnie przerabiali okienka wyboru plików/katalogów pod kątem optymalizacji odczytu katalogów...
Reply With Quote
  #5  
Old 04.03.2014, 19:17
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,208
Default

Backup Całego Internetu haha dobre... tu nie ma miejsca aby pomieścić całe magazyny dysków
Po części mnie źle zrozumiałeś /lub źle się zrozumieliśmy ale nie chce mi się wszystkie wyjaśniać...
Dla Jiaz to bułka z masłem Kiedyś z nim prowadziłem sesję, zoptymalizował coś (on się na tym lepiej zna i wie o co chodzi) i hulało ale teraz znów coś jakby nie tak :D

Np. Mogę mieć 1,5 miliona plików i szybko się odbywa bo nic nie odczytuje tylko ustawiam ścieżkę zapisu...
Przykład z innego menedżera



Last edited by djmakinera; 04.03.2014 at 19:23.
Reply With Quote
  #6  
Old 05.03.2014, 19:37
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Jeśli w tym innym menadżerze jest tylko wybór ścieżki i nie ma okienka wyświetlającego podkatalogi dla bieżącego to nie ma się co dziwić, że działa szybko.
Okienko w JD odświeża listę katalogów więc jak masz w nim piedryliard podkatalogów to nie ma się co dziwić, że trwa to dłuższą chwilę.
99,9999(9)% użytkowników nie narzeka na prędkość odświeżania, dla 1 osoby nie ma sensu angażować developerów w tego typu pierdółki, tym bardziej, że wskazałem Ci rozwiązanie poza JD - przenosić okresowo katalogi z głównego katalogu pobierania.
Reply With Quote
  #7  
Old 06.03.2014, 00:57
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,208
Default

editestowy - lol ... a co jeśli chcę wybrać zapis na głównej partycji np. Z:\ bez folderu.. to tak samo odczytuje partycje (nie mówie tu o folderach ani katalogach!!)
Więc Twoje rozwiązanie tu nie pomoże...
No i co Ty na to?

Ps. Jakiej wielkości masz partycje lub jakiej wielkości dyski?

Last edited by djmakinera; 06.03.2014 at 00:59.
Reply With Quote
  #8  
Old 06.03.2014, 08:07
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Co ma piernik do wiatraka?
Partycja jest widziana w systemie jako dysk logiczny, a główny jego główny katalog to <oznaczenie dysku>:\ - więc zawsze następuje jego odczyt przy przejściu na tę partycje!

Mam różne dyski - 2, 3, 4 TB, ale co to niby ma mieć wspólnego z prędkością odczytu katalogu? Na dowolnym dysku, jeśli w katalogu masz 300 podkatalogów albo 300 tys. to różnica zawsze będzie.
Reply With Quote
  #9  
Old 06.03.2014, 13:09
djmakinera djmakinera is offline
JD Legend
 
Join Date: May 2010
Location: Poland
Posts: 8,208
Default

Co ma piernik do wiatraka?
a) Mąkę
b) Wiatrak może się rozpierniczyć
c) Tylko Chuck Norris wie co ma piernik do wiatraka

Jak wybieram miejsce zapisu to pokazuje się to...


Może jest dobrze, może i masz rację... co ja będę sie sprzeczał z editestowy

niech będzie na Twoim...

Last edited by djmakinera; 06.03.2014 at 14:07.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 14:21.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.