|
|||
|
|||
JD po rozłączeniu internetu pobiera plik od 0 zamiast go wznowić
Witam.
A więc tak jak w temacie. Pobieram sobie nie raz plik ciutkę większy i tutaj właśnie jest problem bo u mnie nie raz lubi paść internet , dosłownie na pare sek ale właśnie te pare sekund jest ważne gdyż jdownloader automatycznie się rozłącza i już nie pobiera. Ale to nic bo zamiast wznowić pobrany plik to go pobiera od zera. Jeden plik jakoś mi się wznawia od tego miejsca co się zatrzymał pobieram go z serwera turbobit.net a drugi z fastshare.cz. No i własnie z turbobitem problemów nie mam a z fastshare'em tak. Niby jak wchodzę do folderu w którym są pliki pobierane przez jdownloader'a to ten plik z fastshare'a zajmuje 471 mb a w programie jak wywaliło neta pokazała że pobiera od zera i aktualnie mam 259 mb pobrane. I teraz nie wiem czy jak wyłączę jdownloader'a i włączę to dostaniesz jakiś zasprzęg i pokaże te 471 mb czy jednak będzie ostro pobierać od 0... Dzieje się też tak z paroma innymi serwerami nie raz. Nie wiem wina jdownloader'a ? Może jakaś rada na przyszłość co do takich problemów ? |
|
||||
|
||||
To czy pobieranie jest wznawiane zależy od serwisu:
-- jeśli posiadasz konto Premium to taka usługa zazwyczaj umożliwia wznawianie -- dla kont darmowych niewiele serwisów umożliwia wznawianie, co oczywiste, w ten sposób pośrednio promując zakup kont Premium -- jeśli posiadacz dynamiczny adres IP, to prawdopodobnie po zerwaniu połączenia dostajesz nowy adres - wiele serwisów przy ściąganiu darmowym traktuje to jako zupełnie inną sesję więc nie umożliwia wznawiania -- niektóre serwisy nawet po krótkim czasie zerwania (read/connection timout) umożliwiają wznowienie traktując to jako kontynuację tej samej sesji, inne niestety przerywają połączenie - zależy to wyłącznie od samego serwisu - to nie JD rozłącza lecz serwis zrywa połączenie - nie ma na to wpływu
|
|||
|
|||
Np. z hellshare.pl
nie można pobrać żadnego pliku przez menedżery np. DAM , Download Master ,OrbitDownloader zwracany jest błąd (np. 404 File Not found) (Header not recognized or 505) i nie wiem czemu. Przez przeglądarkę pobiera normalnie. Last edited by djmakinera; 06.12.2012 at 08:34. |
|
||||
|
||||
Przypuszczalnie pobieranie związane jest z konkretną sesją (przeglądarki). Po stronie serwera tworzony jest znacznik sesji i wysyłany jest plik cookie do przeglądarki pozwalający na identyfikację pobierania. W przypadku zerwania sesji, nie zamykając przeglądarki - server może rozpoznać tę sesję i plik można pobrać ponownie (dla pobierania free).
Natomiast menedżety przypuszczalnie dla każdego pobierania rozpoczynają nową sesje, co w przypadku pobierania darmowego powinno rozpocząć transfer od początku, w przypadku konta Premium wznowić przerwany transfer. Przypuszczam, że w/w manadzery zapisują sobie tzw. finallink czyli ostateczny link po przekierowaniu, stąd dla nowej sesji pobierania link ten już jest niedostępny (niejako odpowiada to zamknięciu okna przeglądarki i otworzeniu nowego). JD cały proces "wyznaczania" finalnego linku rozpoczyna od linku bazowego.
|
|