JDownloader Community - Appwork GmbH

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26.02.2011, 18:07
wuttke
Guest

Default Problem z pobieraniem po zmianie prędkości łacza

Witam
Postaram opisać jak najdokładniej jaki mam problem z pobieraniem.
Mianowice do niedawna używałem JDownloadera i nie było z nim żadnego problemu. Do momentu zmiany prędkości u usługodawcy. Łącze DIALOGu z 4Mb zmieniłem na 10Mb i od tego momentu pojawił się problem. Aktualnie program pobiera 1 plik i to w sinusoidalny sposób, wartości wahają się między 60- 250 kb/s. Posiadam aktualne konta premium, windows 7, router linksys.
Może jakieś porty zostały zablokowane? Proszę o sugestię, podpowiedź rozwiązania mojego problemu. Z góry dziękuję
Pozdrawiam

wuttke
Reply With Quote
Old 26.02.2011, 19:28
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter

jD działa jak "ulepszona" przeglądarka (czyli m.in. automatyzacja pobrań + możliwość pobierania pliku w kilku częściach, czego nie ma w przeglądarce) - czyli działa na tych samych portach co przeglądarka - zazwyczaj port 80.
Jeśli nie zmieniałeś konfiguracji samych Windows i wcześniej działało ok, to przypuszczalnie wina leży w niestabilnym łączu - niestety usługodawcy sprzedają u nas łącza 10-20 Mb a tak naprawdę prędkość tę uzyskuje się zazwyczaj wcześnie rano a potem jest coraz gorzej...
Najlepiej na forach poświęconych łączu z Dialogu (np. hxxp://forum.neostrada.info/viewforum.php?f=32) zapytać się czy parametry Twojego łacza są wystarczające dla 10 Mbit (aktualne parametry łącza zazwyczaj można znaleść logując się do routera i wyszukując parametry łącza - DSL Connection: Downstream Margin, Upstream Margin, Downstream Line Attenuation, Upstream Line Attenuation, Downstream Transmit Power, Upstream Transmit Power etc), możliwe też, że po prostu router/modem nie daje rady i lub też zestawia połączenie z obniżoną prędkością, aby zapobiec jego zrywaniu...

Najlepiej zrób testy szybkości np. FlashGetem ściagając jakiś większy kawałek etc.
Reply With Quote
Old 10.03.2011, 16:56
wuttke
Guest

problem w dalszym ciagu się pojawia, używam Routera Linksys WAG200G
Parametry:
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: MultiMode
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 12476 kbps
Upstream Rate: 766 kbps
Downstream Margin: 15 db
Upstream Margin: 13 db
Downstream Line Attenuation: 10 db
Upstream Line Attenuation: 0 db
Downstream Transmit Power: 0 db
Upstream Transmit Power: 10 db
Cisco Logo

PVC Connection

Encapsulation: RFC 2516 PPPoE
Multiplexing: LLC
Qos: UBR
Pcr Rate: 0
Scr Rate: 0
Autodetect: Disable
VPI: 1
VCI: 32
Enable: Yes
PVC Status: Up

Program JDownloader pobiera max 1 plik i w dalszym ciągu prędkość pobierania waha się (sinusoidalnie) między 600kb a 100kb
Reply With Quote
Old 10.03.2011, 22:26
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter

Trudno mi jest wypowiedzieć się nt. parametrów łącza - co na to fachowcy na forum, które ci podałem?
Znalazłem u nich taką opinię: "Margin (odstęp szumu od sygnału SNR) powinien być jak najwyższy, przyjmuje się jako minimalną wartość około 6. Niższe wartości mogą powodować zrywanie sygnału. Attenuation (tłumienie linii) powinno być jak najniższe.".

Jak działa ściąganie poprzez inne aplikacje? Dobrym programikiem do weryfikacji prędkości jest np. NetLimiter bo pokazuje faktyczną prędkość a nie uśrednioną jak przeglądarki.
Czy tylko jD tak "szaleje" z prędkością?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules