|
|||
|
|||
Problem z pobieraniem po zmianie prędkości łacza
Witam
Postaram opisać jak najdokładniej jaki mam problem z pobieraniem. Mianowice do niedawna używałem JDownloadera i nie było z nim żadnego problemu. Do momentu zmiany prędkości u usługodawcy. Łącze DIALOGu z 4Mb zmieniłem na 10Mb i od tego momentu pojawił się problem. Aktualnie program pobiera 1 plik i to w sinusoidalny sposób, wartości wahają się między 60- 250 kb/s. Posiadam aktualne konta premium, windows 7, router linksys. Może jakieś porty zostały zablokowane? Proszę o sugestię, podpowiedź rozwiązania mojego problemu. Z góry dziękuję Pozdrawiam wuttke |
|
||||
|
||||
jD działa jak "ulepszona" przeglądarka (czyli m.in. automatyzacja pobrań + możliwość pobierania pliku w kilku częściach, czego nie ma w przeglądarce) - czyli działa na tych samych portach co przeglądarka - zazwyczaj port 80.
Jeśli nie zmieniałeś konfiguracji samych Windows i wcześniej działało ok, to przypuszczalnie wina leży w niestabilnym łączu - niestety usługodawcy sprzedają u nas łącza 10-20 Mb a tak naprawdę prędkość tę uzyskuje się zazwyczaj wcześnie rano a potem jest coraz gorzej... Najlepiej na forach poświęconych łączu z Dialogu (np. hxxp://forum.neostrada.info/viewforum.php?f=32) zapytać się czy parametry Twojego łacza są wystarczające dla 10 Mbit (aktualne parametry łącza zazwyczaj można znaleść logując się do routera i wyszukując parametry łącza - DSL Connection: Downstream Margin, Upstream Margin, Downstream Line Attenuation, Upstream Line Attenuation, Downstream Transmit Power, Upstream Transmit Power etc), możliwe też, że po prostu router/modem nie daje rady i lub też zestawia połączenie z obniżoną prędkością, aby zapobiec jego zrywaniu... Najlepiej zrób testy szybkości np. FlashGetem ściagając jakiś większy kawałek etc.
|
|||
|
|||
problem w dalszym ciagu się pojawia, używam Routera Linksys WAG200G
Parametry: DSL Status: Connected DSL Modulation Mode: MultiMode DSL Path Mode: Interleaved Downstream Rate: 12476 kbps Upstream Rate: 766 kbps Downstream Margin: 15 db Upstream Margin: 13 db Downstream Line Attenuation: 10 db Upstream Line Attenuation: 0 db Downstream Transmit Power: 0 db Upstream Transmit Power: 10 db Cisco Logo PVC Connection Encapsulation: RFC 2516 PPPoE Multiplexing: LLC Qos: UBR Pcr Rate: 0 Scr Rate: 0 Autodetect: Disable VPI: 1 VCI: 32 Enable: Yes PVC Status: Up Program JDownloader pobiera max 1 plik i w dalszym ciągu prędkość pobierania waha się (sinusoidalnie) między 600kb a 100kb |
|
||||
|
||||
Trudno mi jest wypowiedzieć się nt. parametrów łącza - co na to fachowcy na forum, które ci podałem?
Znalazłem u nich taką opinię: "Margin (odstęp szumu od sygnału SNR) powinien być jak najwyższy, przyjmuje się jako minimalną wartość około 6. Niższe wartości mogą powodować zrywanie sygnału. Attenuation (tłumienie linii) powinno być jak najniższe.". Jak działa ściąganie poprzez inne aplikacje? Dobrym programikiem do weryfikacji prędkości jest np. NetLimiter bo pokazuje faktyczną prędkość a nie uśrednioną jak przeglądarki. Czy tylko jD tak "szaleje" z prędkością?
|
|