|
|||
|
|||
![]()
Witam.
Mam takie pytanie - otóż mam w domu komputer stacjonarny i laptop. Podłączyłem dziś router i na komputerze stacjonarnym mam internet kablowy , a w laptopie bezprzewodowy. Po podłączeniu internetu na obu kompach zmienił się adres IP ( sczytałem go ze "stanu" - 192.XXX.X.XXX ) , jednak po sprawdzeniu prędkości łącza testem prędkości na pewnej stronce dalej wykazuje mój stary adres IP ( 93.XXX.XXX.XXX ). Dodam, że mam internet z kablówki. Pytanie moje brzmi: czy mając dwa konta Premium ( Fileserve i Filesonic ) w JD będą one dalej funkcjonowały bez problemu, chodzi mi głównie oto, czy nie zostaną one zblokowane z powodu innego nowego IP oraz czy będę mógł ewentualnie pobierać przez JD na laptopie na tych samych kontach - ma się rozumieć tych samych loginach i hasłach ( do teraz pobierałem w JD na kompie stacjonarnym jeszcze nie mając podłączonego routera ). Nie włączałem jeszcze JD i nie pobierałem nic , bo nie wiem właśnie czy nie stracę kont? Pozdrawiam i czekam na ODP. ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Masz 2 kompy podłączone do routera - laptop przez WiFi i stacjonarny przez kabel - oba mają adresy sieci lokalnej (192.*.*.*). Twoja sieć na zewnątrz widoczna jest przez adres jaki otrzymał router (93.*.*.*) - czyli nadal na zewnątrz jesteś użytkownikiem z jednym adresem internetowym. Tak więc serwisy hostingowe będą widziały jedynie adres routera, a nie adres twoich kompów - czyli ściągając np, jeden plik na lapka, drugi na stacjonarnego - serwis będzie "widział" tak jakbyś ściągał 2 pliki na jednego kompa (router) - czyli wszystko ok.
Natomiast problemem może być zapychanie routera - jeśli np. będziesz ściągał kilka plióków równocześnie, np. w 10 wątkach na lapku i to samo na kompie stacjonarnym - może dojść do zapychania łącza i zrywania połączeń - należy wówczas rozsądnie ograniczyć liczbę połączeń i plików ściąganych na raz (pkt. 4e instrukcji poniżej).
|
|||
|
|||
![]()
Wielkie DZIĘKI . Dziś wrzucę dla potwierdzenie "dobrych wiadomości".
Pozdro |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|