JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01.07.2014, 11:31
dongregorio
Guest
 
Posts: n/a
Default Wyrzuca konta premium

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z JDownloaderem 2

Konta działają, gdyż można się logować przez przeglądarkę, jednakże w jd wyrzuca mi je.


Nod32 - wykluczenia dodane
AntyMalwares - wykluczenia dodane
Reply With Quote
  #2  
Old 01.07.2014, 15:44
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

1. Usuń konto i wprowadź dane ponownie, ale nie przez CTRL+C, CTRL+V

2. Jeśli problem nadal się powtarza, to wejdź w ustawienia wtyczek (Ustawienia -> Wtyczki -> wybierz "uploaded.to" i odznacz opcję: "By enabling this feature..." - jest to wyłączenie komunikacji z serwisem przy pomocy ich API (być może dla twoich danych API zwraca nieprawidłowe informacje o koncie lub była to jakaś chwilowa przerwa w dostępie do API serwisu) i przełączenie na działanie tak jak w przeglądarce.

3. Jeśli nadal problem występuje to przejrzyj logi (w zasadzie wystarczy plik z katalogu LOG, podkatalog o największym numerze: accountCheck_uploaded.to.log.0, należy wcześniej zamknąć JD), przy poprawnym zalogowaniu poprzez włączone API powinna być linijka podobna do tej:

-ID:26154TS:1404221392945-14-07-01 15:29:52 - [jd.http.Browser(loadConnection)] ->
{"server_time":1404221393,"account_id":TUTAJ_ID_KONTA,"account_type":"premium","account_premium":TUT AJ_NUMERYCZNA_DATA_DO_KIEDY_WAZNE,"traffic_left":492490262668,"traffic_used":0,"traffic_reset":30607 ,"download_available":true}

- to jest właśnie odpowiedź procedury API z serwisu, zawierająca dane o koncie - jak widać przed chwilą sprawdziłem poprzez JD "status" mojego konta i API prawidłowo zwróciło dane o nim, więc również dla Twojego konta powinno zwrócić odpowiedź.

4. Jeśli nadal są problemy to prześlij na PW dane swojego konta w celu weryfikacji.
Reply With Quote
  #3  
Old 01.07.2014, 19:51
dongregorio
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
accountCheck_uploaded.to.log.0
Znalazłem taki, ale nie mogę się połapać ....

Last edited by editestowy; 02.07.2014 at 10:50. Reason: Usunąłem załącznik -to akurat nie ten, o który chodziło
Reply With Quote
  #4  
Old 02.07.2014, 10:53
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Usunąłem załącznik, log akurat nie był z samego procesu logowania ale już z pobierania.
Natomiast w logu jaki zamieściłeś znalazłem taką informację zwracaną przez serwer:
"Your Download-, as well as your Hybrid-Traffic is completely exhausted, if you still want to download this file, you can purchase one of our Hybrid-Traffic products."

Wydaje się, że serwis informuje przy pobieraniu, że brak jakiegoś transferu - sprawdź pobieranie przez przeglądarkę.

-- aktualizacja 19-09-2014
Brak odpowiedzi - zamykam.

Last edited by editestowy; 19.09.2014 at 17:15.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 00:00.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.