JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 28.02.2010, 11:15
giker
Guest
 
Posts: n/a
Default Hamachi i dwa połaczenia lokalne

Witam

Posiadam program taki jak Hamachi. Daj on nam nowy adres IP przez który możemy sobie ściągać podczas gdy ściągamy se swojego IP tylko czy jD obsługuje go ? bo sprawdzałem chciałem ustawić ale się nie dało tylko ściągał mi jeden plik nadal. Czy ktoś może wie jak ustawić jD aby korzystał właśnie z Hamachi i ściągał poprzez nowy adres IP.

Druga sprawa jest taka iż mam połączenie lokalne i sieć bezprzewodowa całkowicie inne routery z innym adresem IP jeden połączony kablem a drugi router przez WiFi ale nadal też mi ściągał jeden plik. Czy ktoś może się w to bawił i jest w stanie pomoc ?
Reply With Quote
  #2  
Old 01.03.2010, 08:38
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by giker View Post

Posiadam program taki jak Hamachi. Daj on nam nowy adres IP przez który możemy sobie ściągać podczas gdy ściągamy se swojego IP tylko czy jD obsługuje go ? bo sprawdzałem chciałem ustawić ale się nie dało tylko ściągał mi jeden plik nadal. Czy ktoś może wie jak ustawić jD aby korzystał właśnie z Hamachi i ściągał poprzez nowy adres IP.
Co do Hamachi to nie wiem - nie używałem - jeśli to tworzy jakąś wirtualną sieć prywatną to może być problem, bo adresy zewnętrzne moga być zablokowane. Zobacz, czy po włączeniu się w sieć Hamachi - w przeglądarce da się otworzyć jakiś link np. z rapida albo innego serwisu. Jeśli zadziała, to jD również powinien zadziałać, bo działa on na zasadzie podobnej jak przeglądarka (czyli używa standardowego portu 80 do nawiązywania połączeń).

Quote:
Originally Posted by giker View Post
Druga sprawa jest taka iż mam połączenie lokalne i sieć bezprzewodowa całkowicie inne routery z innym adresem IP jeden połączony kablem a drugi router przez WiFi ale nadal też mi ściągał jeden plik. Czy ktoś może się w to bawił i jest w stanie pomoc ?
Nie bardzo rozumiem - masz 2 adresy lokalne czy 2 adresy zewnętrzne?
Jeśli 2 lokalne to zapewne na zewnątrz posiadasz 1 adres IP więc bez konta premium na większości serwerów hostujących nie ściągniesz więcej niż 1 plik na raz.
Reply With Quote
  #3  
Old 01.03.2010, 11:41
giker
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by editestowy View Post
Co do Hamachi to nie wiem - nie używałem - jeśli to tworzy jakąś wirtualną sieć prywatną to może być problem, bo adresy zewnętrzne moga być zablokowane. Zobacz, czy po włączeniu się w sieć Hamachi - w przeglądarce da się otworzyć jakiś link np. z rapida albo innego serwisu. Jeśli zadziała, to jD również powinien zadziałać, bo działa on na zasadzie podobnej jak przeglądarka (czyli używa standardowego portu 80 do nawiązywania połączeń).



Nie bardzo rozumiem - masz 2 adresy lokalne czy 2 adresy zewnętrzne?
Jeśli 2 lokalne to zapewne na zewnątrz posiadasz 1 adres IP więc bez konta premium na większości serwerów hostujących nie ściągniesz więcej niż 1 plik na raz.
Zle sie wyraziłem tzn lacze sie poprzez kabel lokalny z jednym routerem i jest inny adres IP i inny router przy połaczeniu bezprzewodowym. Mam różne IP bo sprawdzałem czy jD to rozróżni.

Z Hamachi to sprawdze
Znasz moze jakies inne programy które daja inne IP i jD to rozpoznaje ?
Reply With Quote
  #4  
Old 01.03.2010, 21:31
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by giker View Post
Zle sie wyraziłem tzn lacze sie poprzez kabel lokalny z jednym routerem i jest inny adres IP i inny router przy połaczeniu bezprzewodowym. Mam różne IP bo sprawdzałem czy jD to rozróżni.
Hmmm... chyba nie da się tego jakimś prostym sposobem zrobić, o ile wogóle da się to zrobić (pod windą).
Zdaje się, że można zrobić coś takiego (zdaje się na forum elektroda.pl wałkowali tego typu problemy) - rozdzielić ruch przez różne porty na różne bramy domyślne - czyli. np. ruch
przez standardowy port przeglądarki (80) idzie przez jedną bramę domyślną (router), a ruch przez jakiś zdefiniowany port dla torrentów idzie przez drugą - to w twoim przypadku chciałbyś, żeby równocześnie jD korzystał z obu bram domyślnych (jD działa na porcie 80 - tak jak przeglądarka)?
jD inicjując transmisję musiałby wybierać przez jaką bramę ma wyjśc ruch dla niej - więc jednocześnie korzystanie z dwóch raczej nie jest możliwe - windows (chyba, choć mogę się mylić i jakieś zaawansowane ustawienia umożliwiają tego typu działanie) wybierze zawsze jedną z bram.
Raczej to nie jest problem, żeby jD to obsługiwał, co raczej, żeby OS takie cos umożliwiał - poszukaj na w/w forum - może ktoś próbował robić coś podobnego do tego co chcesz uzyskać - czyli puścić ruch z jednego programu na 2 bramy

Quote:
Originally Posted by giker View Post
Znasz moze jakies inne programy które daja inne IP i jD to rozpoznaje ?
No ale nie bardzo widzę, co chcesz osiągnąć - zależy ci na anonimowości?

Jeśli tak to można skorzystać z serwerów proxy (jD umożliwia korzystanie z proxy):
a) mniejsza prędkość - pośrednik
b) raczej małe szanse, że zadziała w przypadku popularnych proxy i popularnych serwisów - hosting zweryfikuje, że ktoś już inny korzysta z tego proxy (czyli ma takie samie IP jak ty) i nie umożliwi transmisji (w przypadku konta free)

Inne IP dają oczywiście również usługi typu VPN (choć nie wiem, czy ktoś darmowo udostępnia tego typu usługi) czy też sieć TOR.

Choć nie bardzo widzę sensu korzystania z tego typu usług wraz z jD - chyba, że chcesz ominąć ograniczenia 1-go IP dla konta free...?
Reply With Quote
  #5  
Old 02.06.2010, 13:17
eMeR Manix
Guest
 
Posts: n/a
Default

Wersja testowa JD obsługuje obecnie serwery proxy i to (być może) mogłoby być rozwiązanie.

Obecna wersja JD nie obsługuje pobierania na wielu kartach (adresach IP).
Z forum angielskojęzycznego wynika, że jedynym rozwiązaniem jest uruchomienie kilku kopii JD (każdy z innego katalogu) i przydzielenie do każdej uruchomionej instancji programu innej listy pobierania (JD uruchomiony jednocześnie w kilku instancjach nie może używać tej samej listy linków).

Podobno ustalenie różnych tras routingu coś tu może też pomóc...

Można by też spróbować uruchomić kopię JD w maszynie wirtualnej i do karty sieciowej tej maszyny wirtualnej przypisać inny adres IP...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 19:40.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.