JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 21.01.2012, 21:47
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default Problem z Java ?

Witam,
mam następujący problem. Korzystałem z jDownloadera przez ostatnie 2 lata i wszystko było dobrze, aż do momentu pobrania nowej aktualizacji Javy. Teraz nie mogę włączyć jDownloadera bo wyskakuje błąd: " Error: Could not creae Java Virtual Machine. Error: A fatal exception has occurred. Program will exit." Odinstalowałem Jave, i zainstalowałem wersje 6 update 30, a nawet 7. Ale nic to nie daje... Szukałem po różnych forach, ale nigdzie nie znajduję odpowiedzi. Czy ktoś potrafi mi pomóc ? Z góry dziekuję.
Reply With Quote
  #2  
Old 21.01.2012, 23:02
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Używasz Win 7 w wersji 64 bitowej i Javę w wersji 64-bitowej?
Reply With Quote
  #3  
Old 21.01.2012, 23:11
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Tak. Mam Winde 64bitowa i Jave też. Szukam cały czas na różnych forach i NIGDZIE nie ma solucji :(
Reply With Quote
  #4  
Old 21.01.2012, 23:25
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Dobra... to chyba wiadomo co jest.
Uruchamiasz jD przez jDownloader.exe, który jest loaderem ale 32bitowej Javy.
Najprościej jest ściągnąć instalkę jD zawierającą wersję 64bitową loadera:
94.23.204.158/JDownloaderSetupWin64.exe

Zainstaluj w innym katalogu niż wersja dotychczasowe, nie uruchamiaj, lecz przekopiuj zawartośc podkatalogów backup, config, cfg do nowej instalacji. Po przekopiowaniu uruchom, zupdejtuj i powinno działać.

Opcjonalnie - można utworzyć w istniejącej wersji alternatywny plik startowy np. start.bat lub start.cmd (ważne, żeby miał rozszerzenie BAT lub CMD) o treści:
java -Xmx512m -jar JDownloader.jar
Wówczas zamiast jdownloader.exe uruchamiasz ten nowo-utworzony pliczek.
Reply With Quote
  #5  
Old 22.01.2012, 00:01
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Przy próbie zainstalowania tej wersji z linku, wyskakuje mi okienko że nie może zlokalizować Javy.. Jest napisane że mam ściągnąć wersje 64bitowa JRE. Daje download ( z poziomu tego okienka) i wyskakuje kolejny cholerny error: " The JVM could not be started. The maximum heap size (-Xmx) might be too large or an antyvirus or firewall tool could block the execution. Log: C:\user\Rusin\AppData\Local\Temp\i4j_nlog_2". Wyłączyłem antywiry, zapory, ale i tak nic z tego bo wyskakuje ten sam bład...

Zauważyłem jeszcze jedno. Postanowiłem odinstalować 7 wersje javy (bo czytałem że jest dopiero w fazie testów) i zainstalować sprawdzona 6 (oczywiście 64 bitową) ale przy instalacji wyskakuje błąd "Could not creae Java Virtual Machine" (niech ją diabli). Dodatkowo wchodzę w Panel sterowania > Programy > i jest tam ikonka Javy. Klikam na nią i znowu "Could not creae Java Virtual Machine"

Last edited by editestowy; 22.01.2012 at 00:44. Reason: Edytuj posty zamiast tworzyć nowe.
Reply With Quote
  #6  
Old 22.01.2012, 00:55
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Masz prawdopodobnie pomieszane instalacje 32 i 64 bitowe.
Ikonka Java w Panelu Sterowania to panel konfiguracyjny środowiska Javy. Skoro nawet ten ci się nie odpala - przypuszczam, że usuwałeś coś ręcznie i pozostały śmiecie.

Chyba nie pozostaje nic innego niż odinstalować wszystkie wersje Javy poprzez Control Panel -> Programy i Funkcje -> Odinstaluj lub Zmień Program. Po usunięciu można dodatkowo posłużyć się darmowym programikiem JavaRa, do posprzątania.

Zainstaluj na nowo środowisko w wersji 6u30. Po instalacji uruchom: Start -> W okienku na dole wpisz CMD, uruchom linię komend -> wpisz:
java -version
Przy prawidłowo zainstalowanej Javie system powinien odpowiedzić mniej więcej tak:
C:\>java -version
java version "1.7.0_02"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_02-b13)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 22.0-b10, mixed mode, sharing)
(oczywiście u ciebie będzie wersja 1.6.0_30 w drugiej linijce.

Notabene:
wersja 64 bitowa zżera więcej pamięci, więc jeśli twój komp posiada jej niewiele np. 2 GB lub też nie posiadasz listy linków liczonej w dziesiątkach tysięcy - lepiej jest jednak zainstalować wersję 32-bitową.
Reply With Quote
  #7  
Old 22.01.2012, 01:27
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś. Niestety... Przy instalacji znooowuuu wyskonczył ten sam błąd. Niby zainstalowało, niby sucsesfull instalacja, ikonka utworzona, ale dalej nie można w nią wejść :( I jak wpisałem w CMD tą java-version wyskoczyło- UWAGA - Could not create [...] Ja wymiękam już :( jakiś kolejny pomysł ?

Ps.
Mam 4 gb DDR 3 więc to chyba nie mało. Może szału nie ma, ale żeby się program nie włączał ? Tym bardziej że używałem go ostatnie 2 lata...
Reply With Quote
  #8  
Old 22.01.2012, 01:59
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

No ale moment... Instalacji czego? jD czy Javy i jakiej wersji?
Skoro polecenie: java -version nie potrafi zlokalizować środowiska to i jD nie potrafi poprawnie funkcjonować.
Czy uruchamiałeś JavaRa?
Co masz w katalogach:
c:\program files (x86)\java i
c:\program files\java?
Reply With Quote
  #9  
Old 22.01.2012, 02:18
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Chodziło mi o Jave, bo odinstalowałem wersje wcześniejsza i wyczyściłem tym programikiem. Ale podczas instalacji Javy, znowu wyskoczył błąd i źle chyba zainstalowało. Powtórzyłem parę razy zabieg ale nici... Co do folderów to wygląda to tak: c:\program files (x86)\java\ jre6\lib\ext\QTjava.zip I to wsio. A c:\program files\java\jre6\ są tu licencie bin i lib i w nich dużo pliczków.


Może ten c:\program files (x86)\java\ ma brakujące pliki ?
Reply With Quote
  #10  
Old 22.01.2012, 10:42
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Śmiecie pochodzą z instalacji QuickTime, który prawdopodobnie namieszał i zostawił smieci. Wygląda na to, że ścieżka dostępu jest źle ustawiona i wskazuje nieprawidłowo do usuniętej wersji 32-bitowej.
Uruchom linię komend i wpisz polecenie: SET PATH
Napisz jaka jest odpowiedź systemu.

Na szybko można naprawić to w ten sposób:
Utwórz jakimś edytorkiem tekstowym plik jdStart.bat w katalogu głównym jD.
W treści tego pliku umieść 2 linie:
set path="c:\Program Files\Java\jre6\bin"
javaw -jar -Xmx512m JDownloader.jar

Zapisz. Plik ten ustawia ścieżkę dostępu na prawidłową instalację i uruchamia jD.
Uruchamiaj jD poprzez dwuklik na tym pliku.
Reply With Quote
  #11  
Old 25.01.2012, 22:04
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Niestety nie mam tego pliku jdStart.bat... Więc to wszystko komplikuje..
Reply With Quote
  #12  
Old 25.01.2012, 22:54
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Nie masz bo go musisz utworzyć.
"Utwórz jakimś edytorkiem tekstowym plik jdStart.bat w katalogu głównym jD." - inaczej rzecz biorąć - możesz go utworzyć w dowolnym miejscu na dysku, ważne, żeby go potem skopiować do katalogu jDownloadera oraz, żeby jego nazwa była costam.bat lub costam.cmd (bo pliki z takimi rozszerzeniami można uruchomić). Nie może to być nazwa costam.bat.txt (czyli trzeba sprawdzić czy edytorek np. notatnik nie dopisał rozszerzenia TXT).

W załączniku dałem utworzony pliczek, rozpakuj i wrzuć go do katalogu jD i urchom przez dwuklik.
Attached Files
File Type: zip jdStart.zip (199 Bytes, 259 views)

Last edited by editestowy; 25.01.2012 at 22:57.
Reply With Quote
  #13  
Old 25.01.2012, 23:12
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ok, przeniosłem pliczek do głównego katalogu jD. Klikam na niego, pojawia się na 0,5 sekundy czarny ekranik - znika i nic się nie dzieje...
Wydaje mi się, że wszystko się wali przez tą Jave... Posciągałem jakieś PROunistallery, żeby wyczyścić całkowicie zawartość javy z kompa, ale to nic nie daje ;/ Przy instalacji Javy wyskakuje ten sam błąd "could not created virtual machine" i nic z tego... :(

Jestem załamany, napisałem na jeszcze paru forach, i NIKT nie potrafi pomóc.. Ehhh...

Last edited by Rusin19; 25.01.2012 at 23:24.
Reply With Quote
  #14  
Old 25.01.2012, 23:34
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Masz coś namieszane z instalacjami Javy.
Czy nie usuwałeś jakiejś instalacji poprzez kasowanie katalogu?
1. Usuń całkowicie jeszcze raz, potem uruchom JavaRa i wybierz opcję Remove Older Versions.
2. W jakim katalogu masz zainstalowanego jD? Jeśli w Program Files, przenieś go np. do C:\jD
3. Zainstaluj wersję 6u30 - Java Version 6 Update 30, uruchom JavaRa, wybierz opcję Additional Task, zaznacz Check Java Version i naciśnij Go - podaj co programik napisał.
4. Uruchom windows_createlog.bat z głównego katalogu jD - powstaną 2 pliki: errlog.txt i log.txt. Podaj ich treść.

PS: Javę ściągnij stąd:
_http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre-6u30-download-1377142.html
Po zaakceptowaniu licencji wybierz wersję Windows x86 Offline (32-bit) lub Windows x64 i uruchom pobrany plik.

Last edited by editestowy; 25.01.2012 at 23:52.
Reply With Quote
  #15  
Old 27.01.2012, 21:45
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Nie przypominam sobie żebym usuwał jakiekolwiek katalogi...
Wszystko zrobiłem jak w instrukcji, dodatkowo po usunięciu całej javy, zrobiłem Checka, JavaRa i wyskoczyło: "Java JRE version: 27762.31075.24940.12800" (a przecież usunąłem całą ;/)
Po zainstalowaniu Javy z linku, sprawdzam przez JavaRa znowu i jest "Java JRE version: 6.0.300.12"
Plik Log.txt jest pusty, a drugi :"Nazwa 'java' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewn©trzne lub zewn©trzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.
"
Reply With Quote
  #16  
Old 28.01.2012, 00:00
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Czyli JavaRa widzi instalację lecz nie są poprawnie ustawione zmienne systemowe o czym świadczy zawartość errlog.txt.
Na razie wyedytuj plik windows_createlog.bat dodając na początku polecenie:
SET PATH="c:\Program Files\Java\jre6\bin" - jeśli masz Javę 64-bitową
SET PATH="c:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin" - dla Javy 32-bitowej
lub ewentualnie ustaw na taką ścieżkę, aby wskazywała katalog w którym są pliki:
javaw.exe i java.exe

Czyli plik powinien zawierać 2 linie:
w pierwszej polecenie SET, w drugiej uruchomienie jD (czyli linia która była do tej pory).
Zapisz ten plik i uruchom go dwuklikiem.

====== dopisek 2012-01-28
Jeśli zadziała wersja powyżej, to przeglądanie logów nie będzie potrzebne - można będzie wówczas utworzyć plik uruchamiający tak jak pisałem w poście #10 (oczywiście podając prawidłowo ścieżkę dostępu do środowiska Javy)
Alternatywnie można ten plik zmodyfikować w ten sposób, że zamiast zmiennej PATH od razu uruchamiać jD podając ścieżkę w wywołaniu (wówczas plik zawierać będzie tylko 1 linijkę) - przykładowo
C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin\java.exe -jar -Xmx512m JDownloader.jar
Za każdym razem należy pamiętać, że uruchamiamy plik startowy z katalogu głównego jD.
======

Jutro napiszę instrukcję jak ustawić na stałe ścieżkę dostępu do Javy w zmiennych systemowych W7.

Last edited by editestowy; 28.01.2012 at 10:03.
Reply With Quote
  #17  
Old 28.01.2012, 15:11
Rusin19
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ok edytowałem plik windows_creatlog.bat, ale on wyglądał już wcześniej tak jak napisałeś (dla wersji 64 bitowej SET PATH="c:\Program Files\Java\jre6\bin") niestety nic to nie dało... Zmieniłem jak w #10 ale wyskakuje kochany błąd "Could not creae Java Virtual Machine)...Ehh...

PS
Gratuluje 1000 postów
Reply With Quote
  #18  
Old 28.01.2012, 18:55
editestowy's Avatar
editestowy editestowy is offline
Polish Supporter
 
Join Date: May 2009
Location: PL
Posts: 3,028
Default

Coś mi się nie podoba - uporządkujmy:
1. Jaką masz aktualnie wersję Javy? 64-bitową czy 32-bitową? Startujesz jDownloader.exe?
Jeśli 64-bitową to normalny jD (32-bitowy) nie wystartuje, potrzebny jest instalacja i loader zainstalowany z postu #4.

2. Przejście bezpośrednio do katalogu Javy i wpisanie w nim (z liniii komend) polecenia:
java -version
jaki daje rezultat?

3. Uruchomienie jD bezpośrednio z podaniem ścieżki dostępu do Javy (uruchomienie z katalogu jD)
C:\Program Files\Java\jre6\bin\java.exe -jar -Xmx512m JDownloader.jar
(nie korzystamy z jdownloader.exe, tylko z bezpośredniego wywołania Javy)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 01:44.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.