JDownloader Community - Appwork GmbH
 

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 22.09.2009, 22:38
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default Tworzenie pluginów oraz Kompilacja

Witam jak wygląda tworzenie pluginów dla JDownloadera,
Korzstam z środowiska Elipse for Developer.

mam jakieś źródło pluginu i chce to skompilować, dodałem do projektu biblioteki lib, i jak odpalam to uruchamia mi się JDownloader, a mi chodzi głównie o przetestowanie pluginu, jak wy to robicie, poproszę jakieś linki w jaki sposób mogę się z tym uporać..

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Reply With Quote
  #2  
Old 27.09.2009, 17:09
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Kompilujesz całego JD - wtedy też twoje zmiany we wtyczkach są kompilowane, pobieraj aktualne wersje z SVN.
Reply With Quote
  #3  
Old 06.10.2009, 10:10
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default

djuzi - Dzięki, więc tak, sciągłęm paczkę z SVN, i za piernika nie wiem jak to uruchomić w "Eclipse IDE for Java Developers: Build id: 20090619-0625"

Tworze nowy projekt jako Aplikacja Java, z jednym katalogiem src jak idzie.

po stworzeniu projektu przekopiowuję wszystkie pliki z trunk do katalogu, odswieżam i daje uruchom, wyskakuję mi okno by wybrać klasę startową, wybieram Main - jd

zaczyna się kompilacja, dochodzi do 2?% i wywala mi błąd że skrypty niektórę mają błędy i czy mimo to uruchomić daję tak, i klapa, co robię źle.

Jak to uruchomić ??

Pytanie 2.
Jak jest tworzona paczka Jar dla Jdownloadera
zaóważyłem że jest plik JDOWNLOA.SF
a w nim sumy kontrolne plików *.java oraz *.class

Jak utworzyć na koniec taką paczkę.

Jescze raz dziękuję za pomoc.
Edit:
Uporałem się z uruchomieniem tego po wielkich mekach,
tyle że nie wiem co trzeba robić by mi kompilowało pluginy dodatkowe.

Oraz jak spakować plugin w paczkę jar by jdownloader nie sciągał mi z neta pluginu a korzystał z mojego..

Dziękuję i pozdrawiam.

Last edited by scorpion_1982; 06.10.2009 at 22:16. Reason: Rozwiązany pkt.1
Reply With Quote
  #4  
Old 10.10.2009, 12:02
djuzi's Avatar
djuzi djuzi is offline
JD Polish Support (inactive)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Poland
Posts: 486
Default

Cieszę się, że dajesz rady.

Powinno kompilować wszystko do kupy ale:
Zmienione przez Ciebie wtyczki będą działać tylko w wersji skompilowanej z SVN, czyli na wypuszczonym przez Naszą Ekipę już nie zadziałają. Wyłącz na swojej SVNowskiej wersji aktualizacje.
Reply With Quote
  #5  
Old 21.10.2009, 19:54
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default

No więc tak chciałem poprawić plugin JDRemoteControl
Z prostego powodu, mam śieć własną w domu, ściągam jakieś pliki na mojej maszynie a w tym czasie z monitora mojego korzysta brat, wiec mam dostęp z jego laptopa do mojego komputera, tzn miał bym jeśli plugin by działał na adresie sieciowym, czyli przykładowo uruchamiam Jdownloader na maszynie z ip 192.168.0.2

a z komputera 192.168.0.9= chce coś dodać, podglądnąć itp. ale się nie da, ponieważ plugin nasłuchuję na adresie 127.0.0.1 zamiast na 192.168.0.2.

Jeśli chodzi o oprogramowanie to poradził bym sobie, bo piszę aplikację pod win.

A tu do tego nie mam siły, jak chce by mi użyło pluginu to muszę odznaczyć katalog z lng itp. wtedy mam plugin ale brak polskich czcionek, jednym słowem masakra..

Prosił bym jedynie was byście zmienili tą malutką niedogoność z pluginie bo, jaki jest sens mieć jdownloadera uruchomionego na tym samym komputerze i sterowanie nim za pomocą komend w przeglądarce ?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Last edited by scorpion_1982; 22.10.2009 at 13:59.
Reply With Quote
  #6  
Old 21.10.2009, 22:28
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Kolego 127.0.0.1 to nie port !! tak samo 192.168.0.2 !!
Masz tam przykładowo 10025 i kompy spięte przez router ten port musisz przekierować na routerze żeby się połączyć. Jeśli chcesz się łączyć zdalnie np. z pracy musisz skonfigurować DMZ.

Wpisz w przeglądarce na kompie z którego chcesz się połączyć
Code:
**External links are only visible to Support Staff**
Dostaniesz listę komend, np. po wpisaniu
Code:
**External links are only visible to Support Staff**
zobaczysz aktualną prędkość

Last edited by Cichy; 21.10.2009 at 23:05.
Reply With Quote
  #7  
Old 22.10.2009, 13:58
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default

Wiem co to jest port a adres TCP/IP, jeśli byś czytał uważnie to byś zobaczył że poprostu się walnąłem.

Nie będę tu wykładu o sieciach pisał bo dawno mam to za sobą, przeglądarka domyślnie łączy się z portem 80 wiec by połączyć się z innym trzeba go podać po dwujropku, sprawdzałem to u siebie ale mi nie działa, tak samo apacha jak skonfiguruje na adresie 127.0.0.1 to inny komputer go nie widzi, a jak ustawie go na 192.168.0.2 to jest ok, wykładu mi na ten temat nie trzeba.

Skoro napisałem że ten sposób nie działa tzn. że nie działa, bo plugin nasłuchuje na adresie 127.0.0.1 i nie widzi mi go inny komp poprostu, ale jeszcze na wolnym czasie posprawdzam to raz.

Last edited by scorpion_1982; 22.10.2009 at 14:04.
Reply With Quote
  #8  
Old 22.10.2009, 15:39
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Kolego czytałem uważnie, teraz wyedytowałeś poprzedni temat no i już jest ok. Ale sorry jak widzę że ktoś myli IP z portem to nie obraź się ale raczej małe wyjaśnienie się należy.

Quote:
tak samo apacha jak skonfiguruje na adresie 127.0.0.1
A po co chcesz konfigurować na localhost To zostaw w spokoju.

Quote:
bo plugin nasłuchuje na adresie 127.0.0.1
Nie chce być złośliwy ale wypadałoby odświeżyć wykłady na temat sieci zwłaszcza co to jest localhost. I upewnij się co nasłuchuje port czy adres

Ściąg sobie "czystą" wersje JD, włącz w niej JDremote lub interfejs www, pojawi się nowa zakładka/zakładki. W przypadku interfejsu www możesz ustawić czas odświeżania, PORT, hasło. W JD remote tylko port. I tu konfig JD się kończy nie trzeba nic zmieniać ani przerabiać wtyczek.

Pozostaje jak pisałem wyżej konfiguracja routera, chociaż po połączeniu lokalnym powinno chodzić bez przekierowania portu.

Napisz chociaż jak się łączysz z tym drugim kompem po skrętce czy przez router ? To pomogę Ci to ustawić. No chyba że wolisz iść w zaparte i próbować poprawiać coś czego nie trzeba.

Last edited by Cichy; 22.10.2009 at 15:42.
Reply With Quote
  #9  
Old 22.10.2009, 19:57
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ok jestem po pracy wiec na spokojnie od samego początku.
Czemu nie rozumiesz że do pluginu przypisany jest ip:127.0.0.1
lub jak wolisz localhost, czyli rozumując to na ludzki rozum działa na maszynie na której nasłuchuje.

Standardowo plugin nasłuchuję na porcie 10025 i na adresie 127.0.0.1

a powinien na adresie sieciowym 192.168.0.2

Jeśli twierdzisz że jestem w błędzie to popraw mnie, nie jeden program w życiu sieciowy napisałem, i moje informacje są aktualne.

Jeśli plugin nasłuchiwał by na adresie 192.168.0.2:10025
wtedy mam dostęp z całej sieci do niego, a jeśli działa na localhoscie to nie mam dostępu do niego z innego komputera.

Owszem patrzyłem w ustawienia do JDownloadera, ale można sobie ustawić co najwyżej port.

Wracając do twojej wypowiedzi, jaka jest różnica między routerem a skrętką ??

Wytłumaczę ci
po skrętce łączą się komputery zawsze, nie ważne czy jest się podłączony do routera czy do 2 komputera tyle że wtedy idzie po skrętce z krosowanej.

Ale jeśli ci chodzi o blokowanie portów przez router, router nie blokuję portów wewnątrz sieci nigdy, tego nie blokuję, blokuję porty przed WLAN'em czyli nie miał bym dostępu publicznego

i wcale nie muszę się bawić niczym, jeśli chce dostęp zewnątrz, jedynie muszę przekierować port bo innaczej nie będzie dostępny dla sieci zewnętrznej..

Wracając do tego że nie rozróżniam portu od TCP/IP

Pisałem do w przerwie w pracy, dlatego napisałem i nie czytałęm już po sobie, i faktycznie miałem to innaczej napisać i się walnąłem..

A jęsli kolega nadal się upiera zemną że nie mam racji i wtyczka jest idealnie napisana to luknij chociaż w kod źródłowy, bo wkurzają mnie takie wypowiedzi..

Wracając do apacha=jeśli ustawisz go na 127.0.0.1 nie będzie widziany z 2 komputera w tej samej sieci, jeśli ustawisz go na adresie sieciowym to będzie, wiec nie wprowadzaj nikogo w błąd, bo żeby natym zjadłem.

zacytuję ciebie i siebie.

Quote:
Originally Posted by scorpion_1982
tak samo apacha jak skonfiguruje na adresie 127.0.0.1
Quote:
Originally Posted by Cichy
A po co chcesz konfigurować na localhost To zostaw w spokoju.
Jak widzisz sam sobie przeczysz, tłumaczę ci że plugin działa na localhoscie i przez to nie działa jak powinien, a ty próbujesz pouczać mnie a sam racje przyznajesz, zastanów się co piszesz a później napisz.

Last edited by scorpion_1982; 22.10.2009 at 20:03.
Reply With Quote
  #10  
Old 22.10.2009, 21:40
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Kolego nie musisz mi tłumaczyć jaka jest różnica między połączeniem skrętką a po przez router ja to doskonale wiem.
Quote:
tego nie blokuję, blokuję porty przed WLAN'em czyli nie miał bym dostępu publicznego
WLAN powiadasz a więc wychodzimy z założenia że łączymy się przez radio? Filtrowanie Portów, mac adresów czy treści url zaczyna się już na poziomie LAN Podobnie jak QoS, po ustawieniu nie przycinasz transferu tylko dla www. ale dla całej sieci.

Quote:
i wcale nie muszę się bawić niczym, jeśli chce dostęp zewnątrz, jedynie muszę przekierować port bo innaczej nie będzie dostępny dla sieci zewnętrznej..
Na pewno się połączysz bez konfiguracji DMZ ? hmm chciałbym to zobaczyć.

Kończę dyskusję na temat tej wtyczki bo widzę że jednak wolisz kombinować. A jeśli chcesz podyskutować na temat sieci zapraszam na PW.

Pomyśl tylko nad jednym, każdy kto korzysta z JD ma tą wtyczkę napisaną tak samo i u każdego działa, nikt nie przerabia jej pod siebie. Czyli z Twojego punktu widzenia źle napisana wtyczka działa u każdego tylko nie u Ciebie.

The end

Last edited by Cichy; 22.10.2009 at 22:43.
Reply With Quote
  #11  
Old 23.10.2009, 12:10
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default

Nie chce dyskutować na temat sieci, i nie żadne radio a router, Router łączy się przez modem ADSL i jako konfigurowałem, pozatym już nie jeden program do komunikacji na tym routerze własnego autorstwa uruchamiałem wiec kolego swoje dwa grosze związane z ustawieniami sieci zachowaj dla kogoś kto tego potrzebuję, i żadnego DMZ nie trzeba konfigurować wystarczy przekierować na routerze port i ma chulać aż miło, programy tak działają moje pisane i nie tylko moje..

A jeśli chodzi o wtyczkę u mnie nie działa, ciekaw jestem jak wiele osób ma po kilka komputerów w domu ??, ciekawi mnie to bardzo, ja to sprawdzałem na kilku maszynach, a postawiam na szybko program który działa jak serwer i z innej maszyny mogę się połączyć ale ustawiam go na adresie sieciowym, wiec sprawdź to albo jeśli jestem w błędzie powiedz mi co niby konfigurujesz w pluginie bo dla mnie zmiana portu na inny jest śmieszne, daje to efekt tylko wtedy gdy ktoś ma Admina który przekierowuję jakieś porty i daje nam rozpiskę wtedy może się przydać, Dodajcie z łaski swojej możliwość wpisania adresu ip albo wyciągajcie sieciowy, Plugin działający na localhoscie jak sama nazwa mówi bedzie działał tylko na localhoscie a tak działą plugin wiec, nie pokazuj tu speca, masz zamiar mi pomóc ?? pomóż mi a nie pouczaj, bo nie dlatego założyłem ten temat, jak bym chciał lekcje programowania wrócił bym się do szkoły..

Nie bierz kolego tego wszystkiego tak do siebie, poprostu siedzę w programowaniu n lat i od początku piszę że plugin działa na localhoscie lub jak ktoś woli adresie ip: 127.0.0.1 i nie będzie działał na innej maszynie, to ty się zemną kłucisz, sprawdź to a później się wypowiedź.

Potrzebuję zmiany małej w pluginie, bo jak kompiluję to albo mam plugin i brak plików lng albo, mam lng ale nie mam pluginu..

Jeśli by to było związane z siecią a nie pluginem to bym nie próbował wogólę go przerabiać bo nie miało by to sensu, mogę się założyć że właczasz JDownloadera na swoim piecu
i uruchamiasz plugin, wchodzisz przez przeglądarkę na localhost:10025 lub localhost:Port_Pluginu

i działa !!, i chcesz mi udowodnić że działa poprawnie, u mnie też tak działa bo wszystko znajduję się na localhoscie, a z 2 komputera już nie będzie działać, a jeśli chcesz dowodów mogę ci filmik nawet nakręcić, że uruchomie własny serwer działający o tcp/ip i zobaczysz że z 2 kompa będę nim manipulował, ponieważ jest na adresie sieciowym, a przypiszę mu adres localhost=tak samo jak ma plugin, i zobaczysz że nie ma prawa to działać i nie zadziała..


Załóżmy jestem zielony "uruchamiam JDownloader"
Uruchamiam plugin JDRemoteControl
Nasłuchuję na porcie 10025, przynajmniej u mnie tak jest.

Idę na inny komputer
wywołuję adres: 192.168.0.2:10025 lub **External links are only visible to Support Staff**http://192.168.0.2:10025 - to samo jak ktos woli
Adres 192.168.0.2=to adres sieciowy maszyny na której działa JDownloader.

Wyskakuję mi komunikat firewall że komputer 192.168.0.9 chce się połączyć daję zezwól i zamyśla się bez końca, ponieważ plugin nasłuchuję na porcie 10025 ale nie na adresie sieciowym, i się nigdy nie połączy.

Dla małego przykładu, uruchamiam programik napisany w C++ nasłuchuję na adresie ip: 192.168.0.2 i porcie 10025
idę na inny komputer wywołuję go z przeglądarki lub, telneta jak kto woli, wyskakuję mi informacja o połączeniu, akceptuję i jestem połączony, wiec chłopie chcesz nadal dyskutować o mojej sieci czy wkońcu zostawisz pole do popisu komuś co ma trochę pojęcia i dopiszę jedno okienko i będzie każdy happy, skoro trudno jest wydobyć adres sieciowy dla kogoś to najlepiej jest zostawić okienko i wtedy sobie ustawiam według uznania i mi działa jak powinno..

To by było na tylę.
Pozdrawiam.

Last edited by scorpion_1982; 23.10.2009 at 12:41.
Reply With Quote
  #12  
Old 23.10.2009, 13:13
Cichy
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ostatni raz się wypowiem
Quote:
Wyskakuję mi komunikat firewall że komputer 192.168.0.9 chce się połączyć daję zezwól i zamyśla się bez końca, ponieważ plugin nasłuchuję na porcie 10025 ale nie na adresie sieciowym, i się nigdy nie połączy.
I znalazłeś przyczynę.

Mam "czystą" wersję JD, nie przerabianą w żaden sposób i jakimś cudem mogę łączyć się z drugiego kompa w sieci lokalnej, mogę się połączyć z zewnątrz np. od znajomego czy z pracy. Czy to przez JDremote czy Interfejs WWW.

Uparłeś się że masz rację ok, Twoja sprawa.

Dowodów mi naprawdę nie trzeba ale Tobie trzeba by pokazać że jednak nie trzeba nic przerabiać.
Według mnie wszystko działa poprawnie i basta sprawdzone nie tylko u mnie i nie tylko prze zemnie
I nie biorę sobie nic do siebie

Chciałem tylko pomóc i wyjaśnić kilka rzeczy, nie zgadzasz się ok rób jak uważasz.
Moja ostatnia rada zaczekaj cierpliwie aż wypowie się ktoś z supportu, temat nie zginie nie musisz mi odpowiadać żeby go podbijać żeby był widoczny

Z mojej strony to już wszystko.

Pozdrawiam.

Last edited by Cichy; 23.10.2009 at 13:29.
Reply With Quote
  #13  
Old 23.10.2009, 14:14
scorpion_1982
Guest
 
Posts: n/a
Default

Zamykam temat, może u mnie mam tą wersję zbuntowaną, wrzucę najnowszą i zobaczymy czy będę miał to samo, skoro u ciebie działa u mnie też musi. Pozdrawiam serdecznie.

Last edited by scorpion_1982; 23.10.2009 at 20:10.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT +2. The time now is 21:28.
Provided By AppWork GmbH | Privacy | Imprint
Parts of the Design are used from Kirsch designed by Andrew & Austin
Powered by vBulletin® Version 3.8.10 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.